Vecka 21

2015 Millésime Brut

Taitinger, 629 kr, (nr. 7871), Champagne, Frankrike
50% Chardonnay och 50% Pinot Noir

Så här i mitten av våren när vi har så mycket att fira – våren i sig, Kristi Himmelsfärds dag, studenttider, bröllop och egentligen allt annat också, slår vi på stort med ett vin i högre prisläge än vanligen för Veckans Vin. Och vi gör det med bubblor i glasen, det hör säsongen till.
Taittinger är en familjefirma med idag 288 hektar stora vingårdar, fördelade över 34 vingårdar i 26 byar. Den arealen räcker ett normalår till ungefär 45 procent av produktionen, som omfattar tio cuvéer både med och utan årgång, vita och rosé, helt torra till något sötare, och sedan 1952 också med toppmärket Comtes de Champagne (vit och rosé) som prestige. Firmans årgångsvin görs med lika eller ungefär lika andelar Chardonnay och Pinot Noir som till omkring 70 procent kommer från byar klassificerade som grand cru och resten premier cru. Det känns ovanligt seriöst och lovande.
I en årgång som 2015 har vinet fått ytterligare djup och kraft, vilket gör den här champagnen väldigt god och lite mer strukturerade och långt smakande än i svalare och mer klassiska årgångar. Alla basviner är jästa i ståltankar, allt för elegansens skull, men årgången i kombination med fem års lagring på jästen innan dégorgering har också bidragit till smakrikedomen och den övertygande längden i smaken. Inför slutkorkning har man lagt till en dosage på åtta gram per liter.
Vid snart sju års ålder är vinet fortfarande ungt, i kraft ungefär som 2008 och lite djupare än årgångarna 2012 och 2014. Svalt serverad, cirka åtta till tio grader som mest, är det en härlig och inbjudande aperitif som gärna kan serveras i champagneglas som snarare har en viss kupa än att vara av flöjtform. Vid den temperaturen är det framför allt champagnens finess som lyfts fram, den mogna med fint svala äppelfruktigheten och nyansen av bördighet från jästfällningen. När vinet sedan stiger i temperatur blir det allt djupare och känns också kraftigare (smakrikare), men med bibehållen finess. Det är då som vinets doft och smak känns mer lämpade att möta maträtter som skagentoast, hummercocktail med viss syrlighet, ugnsbakade fiskrätter (snarare än stekta) med klassisk vitvinssås eller musselsås, samt till medelkraftiga komjölkostar i stil från Brillat-Savarin till något mer mogen Camembert och Brie.
Om man vill servera flera champagner i en genomtänkt ordning i en middag som helt fokuserar på champagne, går man helst från den lättaste och friskaste sorten (en årgångslös cuvée med fokus på Chardonnay, eller en ren blanc de blancs) och tar sig successivt mot fylligare sorter med större komplexitet (gärna cuvéer dominerade med Pinot Noir som antingen kan vara delvis jästa i ekfat eller av mogen ålder). En champagne som 2015 Millésime Brut kan gärna hamna någonstans mitt emellan dessa ytterligheter.
Är det så att man tycker om champagner med mognad, brukar lite varmare årgångar vara verkligt goda att spara i tio år, kanske rent av tjugo år, eller varför inte längre än så.

Det här vinet kan också beställas i magnumbutelj, nr 87037 för 1 495 kr. Smakmässigt är vinerna identiska just nu, båda är provade med ett par dagars mellanrum, men det är en gammal vedertagen sanning att magnumbuteljer med champagne har en bättre lagringspotential. Det kan vara värt att tänka på om man har för avsikt att köpa flaskor för att spara.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se