Vecka 36

2015 Remelluri Reserva

Granja Remelluri, 299 kr, (nr. 92498), Rioja, Spanien
ca 85% Tempranillo, 10% Garnacha och 5% Graciano

Det här vinet finns också presenterat i en separat och mycket mer omfattande artikel om Remelluri som publicerades tidigare i somras – men det är ett så bra och fyndmässigt vin att det känns nödvändigt att även uppmärksamma det som Veckans Vin.

Först en kort presentation och hyllning till Telmo Rodriguez, mannen och vinmakaren bakom firman Granja Remelluri, en historisk egendom uppe i bergen i nordvästra Rioja som hans far Jaime Rodriguez köpte 1967. Här växte Telmo upp, men hans nyfikenhet och visioner inom vinvärlden var större än vad som kunde infrias hemma i det traditionstyngda Rioja. Därför tog han sig till Frankrike och fördjupade sina kunskaper, mötte ambitiösa och skickliga odlare och vinmakare och insåg att terroir (platskänsla) var viktigare än de mer lagringsdrivna vinregler som styrde kulturen i Rioja. När han kom tillbaka till Spanien grundade han en egen firma i vilken han tillsammans med ett team av vinmakare tog sig runt i landet och hittade vinmarker att arbeta med. Med tiden växte hans vinlista och idén kom alltmer att bygga på småskaligt framställda viner från enskilda områden eller vingårdar. Idag räknas Telmo Rodriguez till de verkligt stora stjärnorna i Spanien och flera av hans viner rankas som de bästa i sina områden.

Egendomen som ligger vid foten av bergskedjan Sierra de Cantabria vid byn Labastida i nordvästra Rioja. Den är omkring 150 hektar stor och reser sig från 600 meters höjd upp till 810 meter och har därmed några av de allra högst belägna vingårdslotterna i hela Rioja. Det är inte bara det som gör Remelluri till en speciell vinegendom, lika unikt är det att samtliga vingårdar ligger på egendomen runt själva vineriet. I Rioja är det annars överlägset vanligast med att vingårdarna ligger utspridda i flera byar. Av firmans totala produktion på cirka 210 000 flaskor årligen som mest, står det här röda vinet för ungefär 95 procent.

Till det här vinet är kompositionen ungefär 85 procent Tempranillo, tio procent Garnacha och fem procent Graciano och de äldsta stockarna är planterade 1918, de yngre i början av 2000-talet. Vinet är jäst i både slutna tankar och små öppna ekjästankar och lagrades sedan under 21 månader i franska ekfat. Årgång 2015 är också en solig och varm årgång som mer präglades av klimatet från Medelhavet än från svalkande Atlanten i norr. Att årgången var torr och varm ledde till en mindre skördevolym än i snitt, detta trots lättare regn mot slutet av växtsäsongen, och skörden blev också lite tidigare än vanligt.
Den här årgången har såklart en varm och djup mörk fruktighet, men vinet känns faktiskt lite mer utvecklat och moget med nyanser av torkad frukt och tobak. I och för sig är det trevligt och skänker komplexitet. Smaken är medelfyllig, också den driven av solmogen rik frukt och med en lite tydligare tanninstruktur än i det yngre vinet. Rent spontant är det ett vin att njutas av nu och de kommande åtta till tio åren och gärna luftat i karaff en halvtimma före servering.
Maten kan vara medelkraftig, kött eller fågel i någon form känns allra mest logiskt – i somras njöts det bland annat tillsammans med lammkotletter grillade över vinstockar på gårdsplanen intill vineriet. Tillbehören bör snarare vara milda och klassiska än söta och kryddheta. Vill man dricka vinet till fisk, och varför inte, är en fast vit fisk att föredra och den kan gärna grillas eller halstras och serveras med tillbehör som känns rimliga till rött vin. Det kan exempelvis vara smörstekta kantareller (eller annan svamp) med lite schalottenlök och finstrimlat rökt sidfläsk.
Slutligen, priset är minst sagt fantastiskt!
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se