Vecka 03

2015 Rkasiteli Qvevri

Askaneli Brothers, 118 kr, (nr. 2195), Kakheti, Georgien
100% Rkasiteli

Har man inte provat ett klassiska vitt amforavin förut, kan den här typen av vin vara lite förvillande. Till utseendet är det ett ofta ett gulaktigt eller orangefärgat vin, så som det här vinet är, men till doften skiljer det sig högst väsentligt. Medan ett rosévin mer har milda rödbäriga toner, har ett klassiskt amforavin djupare fruktighet som trots att det är gjort av gröna druvor har en sötare, rödare och mer blommig karaktär. I det här vinet finner man till att börja med en stor intensitet som gör sig särskilt tydlig när vinet har fått en god portion med luft (ge det minst 30 minuter i karaff, men hellre lite längre än så), och doften bjuder på röda äpplen, apelsinskal, rosor och torkade gula äpplen med en diskret men ändå läcker nyans av mandel.
Om doften är komplex och inbjudande, är smaken också det – men det är just här som vinet skiljer som från både vita, rosa och röda viner. Det har finessen av ett vitt vin men en lägre syra, det har den rosaröda fruktkänslan av ett rosévin, men det har tack vare jäsningen med skalen en struktur som närmar sig det röda vinet utan att vara lika strävt. Och det är superbt, ett riktigt bra och roligt vin för en närmast löjlig prislapp.
Vinet kommer från Askaneli Brothers i Georgien, en firma som grundades redan 1880 men fick ny kraft 1998.  Man har en vid produktion av viner, framför allt vanligt vinifierade viner, men också en liten produktion av viner som är jästa och lagrade i så kallade qvevri, amforor. Det här är en teknik som har använts i Georgien i omkring åttatusen år. Vill du lära dig mer om Georgien och dess amforaviner, finner du mer att läsa här på Vinlegender under fliken Vinregioner. Vinet är gjort uteslutande av Rkasiteli, som är landets mest planterade druvsort. Man har avlägsnat druvorna från stjälkarna, men jäst dem med skalen på samma sätt som man jäser röda viner. Efter jäsningen har druvskalen fått ligga kvar i vinet i omkring tre månader, vilket också förstärker intrycket av rödvinsstruktur, och sammanlagt har vinet mognat i amforor och tankar i sex månader innan buteljering.

Så hur dricker man den här typen av orangevin som ligger i gränslandet mellan vitt och rött. Välj medelkraftiga eller till och med lite kraftigare rätter av grillad fisk och halstrade skaldjur som får bygga en del av sin karaktär på skaldjurssötma, en riktigt mustig fisk- och skaldjursgryta med tomat och aioli, grillad bläckfisk med olivolja och citron eller en god paella med musslor och räkor. Det passar också bra till exempelvis chorizo med grillade grönsaker, eller till stekt eller grillad fläskkarré med en mild sötma av grönsaker och tomatsås. Temperera vinet till cirka 14–15 grader och servera det i glas med stor bordeauxkupa.

Importör i Sverige är Avec Sweden, www.avecsweden.se