Vecka 43

2015 Saperavi Qvevri

Askaneli Brothers, 159 kr, (nr. 92197), Kakheti, Georgien
100% Saperavi

Jag har tidigare valt det vita, eller snarare orangea amforavinet av Rkasiteli från Askaneli Brothers som Veckans Vin. Nu har det här röda syskonet av den lokala druvsorten Saperavi kommit till Systembolaget. Med tanke på den enorma framgång som Rkasiteli Qvevri har haft i Sverige var det här ett välkommet tillskott i sortimentet. Men mer än 4 380 flaskor kom det inte, så det är hög tid att skynda att fynda om du ska få tag på några flaskor.

Frukten är mörk och ganska intensiv, den drar åt mörka körsbär, björnbär och plommon, men här finns också en kryddighet som inte är helt olik den man kan finna i viner från Rhônedalen. Något ek finns heller inte med i doft- och smakbilden, precis som i många sydfranska viner och flera viner från Rhône är det istället den där läckra försiktiga och komplexa tonen av cementtankar som hittas i doften och smaken. Cement eller lera? Jag antar att dofterna från de två materialen blir ungefär desamma, för någon tydlig skillnad har jag aldrig noterat.
Strävheten finns där och är ganska tydlig, annat vore konstigt med tanke på att skalkontakten i vinet under amfororna har sträckt ut sig över tre månader, men tanninerna är fint avrundade och väldigt eleganta. Skalkontakten har också medfört att det finns en fin nyans av just druvskal i doften.
Vinet är gott direkt ur flaskan, men än mer nyansrikedom och komplexitet träder fram efter en kort stunds luftning i karaff. Drick det gärna i glas med stor kupa och helst av typen bourgognekupa för att lyfta aromrikedomen ännu mer, och servera det vid cirka 18–20 grader. Du serverar till precis samma mat som viner från södra Frankrike, Ribera del Duero i Spanien eller viner från Toscana – för att nämna några typexempel – det vill säga medelsmakrika rätter av kött och vilt som gärna kan få ha något tillbehör med krämig textur för att ta hand om strävheten.

Askaneli Brothers är förvisso en ung firma, bröderna Askaneli etablerade den precis i början av 2000-talet men de började inte från noll – vinet fanns sedan lång tid tillbaka i familjens traditioner. De gör både klassiska viner jästa i tankar och den här typen av viner som är jästa i amforor.
Georgien är ett gammalt vinland. Här har man odlat och gjort vin i omkring 8 000 år och med allt rätt kan man därför säga att Georgiens är vinets verkliga vagga. Idag odlas vin på cirka 50 000 hektar och på den marken verkar nästan 1 100 vinproducenter, vilket faktiskt är nästan en tredubbling från 2016. Helt klart är det medvind i den georgiska vinindustrin. Majoriteten av vinerna är gjorda i så kallad modern europeisk stil, men de mest intressanta vinerna är de som jäses i amforor, så kallade qvevri.

Vill du läsa mer om Georgien och druvsorten Saperavi, hittar du mer djupgående artiklar under rubrikerna ”Vinregioner” (Georgien och dess amforaviner) och ”Övrigt om vin” (Fokus på druvsorten Saperavi) här på Vinlegender.

Importör i Sverige är Avec Sweden, www.avecsweden.se