Vecka 40

2015 Wild Sauvignon Blanc

Greywacke, 189 kr, (nr. 96275), Marlborough, Nya Zeeland
100% Sauvignon Blanc

Nog kan man säga att man vet exakt hur ett vin av Sauvignon Blanc från Marlborough doftar och smakar och med det faktiskt ha rätt, nästan i alla fall. Men så finns undantagen som fäller den förutfattade meningen – och gör vinvärlden så otroligt mycket roligare. Här har vi ett bra exempel på det. Visst känner vi igen den aromatiska och blommiga druvsorten, men just det här exemplet har en något större betoning på fruktighet, förvisso det typiska krusbäret, men också gulare och till och med något tropiska fruktnyanser. Och det lite udda inslaget för just det här världsberömda vindistriktet, en försiktigt rökig och vaniljsöt känsla av de mestadels äldre franska ekfat som musten har jäst och lagrats i under tolv månader, men ekfatsbetonat är det verkligen.
Också smaken skiljer sig från majoriteten av sauvignonviner, även om syran är nästan precis lika frisk och stram som vanligt är kroppen lite silkigare och fetare. Det beror dels på jäsningen och lagringen på jästfällningen i faten och att man faktiskt har låtit vinet gå igenom malolaktisk jäsning, och det gör att man upplever vinet som mer sammansatt och nyanserat.

Greywacke är en av de bättre firmorna i Marlborough, grundad 2009 av den välkända vinmakaren Kevin Judd som tidigt hyllades som delägande vinmakare i firman Cloudy Bay, en av de kvalitetsmässigt sett tunga pionjärerna i detta unga distrikt. Druvorna kommer från den centrala delen av Wairau Valley, som är den stora nordliga dalgången i Marlborough, och det mindre dalgångarna som kallas Southern Valleys.

Det här vinet kan såklart drickas som en uppfriskande aperitif eller som sällskapsvin, men tack vare den lite krämigare texturen är det ett vin som mycket väl matchar medelkraftiga rätter av fisk och skaldjur som gärna kan få sällskap av smörsås eller klassisk vitvinssås, alternativt fågel och ljust kött med motsvarande såser. En smaksättning med citrus och garnityr av klorofyllgröna grönsaker fångar en del av vinets doftprofil. Det är också trevligt til vitmögelostar och lagrade hårdostar. Det serveras med fördel vid cirka 12 grader, någon luftning behöver det inte och det är heller inget vin som bör lagras, även om det klarar av ett par år i viloläge.
Systembolaget har tagit in 2 000 flaskor.

Importör är Handpicked Wines, http://www.handpicked.se/