Vecka 08

2016 AVNI Pinot Noir

Lingua Franca, 379 kr, (nr. 95256), Willamette Valley, Oregon, USA
100% Pinot Noir

Det finns troligen inte mer än ett 40-tal flaskor kvar av det här vinet på ett antal butiker runt om i Sverige, men trots det kan jag inte låta bli att välja det som veckans vin. Under den senaste månaden har jag använt det vid flera provningar och middagar och det är inte bara jag som tycker att det är ett superhärligt vin.
Lingua Franca är en ung producent, den första årgången gjordes nämligen 2015. Men någon nybörjare är man verkligen inte. Bakom firman står två tungviktare, den nästan legendariska amerikanska master sommelier och vinmakaren Larry Stone och den i allra högsta grad legendariska franska vinmakaren Dominque Lafon från Domaine Comte des Lafon i Meursault. Det var ingen tillfällighet att de grundade den här firman, de hade redan 2007 börjat arbeta i projektet Evening Land Vineyards, ett samarbete mellan ett antal vingårdar i Bourgogne, Kalifornien och Oregon. Här i Oregon sattes Larry och Dominique att arbeta med Seven Springs Vineyards i Eola-Amity Hills, en vingård som idag ägs av master sommelier Rajat Parr och vinmakaren Sashi Moorman. Det var då de upptäckte att den omkring 60 hektar stora grannegendomen Janzen Farm hade precis samma extraordinära förutsättningar sett till jordar (olika typer av vulkaniska jordarter) och klimat. År 2010 började de förhandla om att köpa egendomen och på nyårsafton 2012 signerade de kontraktet. Efter ett omfattande arbete att röja och preparera marken, planterade de 26.70 hektar med lite Chardonnay och 18 olika kloner av Pinot Noir.

Eftersom vingården är ung köper man fortfarande lite druvor från närliggande vingårdar för att komplettera sina egna druvor med. Det här vinet görs av klonen Pommard och ett flertal Dijonkloner, druvklasarna avstjälkas till cirka 75 procent och musten jäses sedan i små öppna jäsningskärl med trampning av skalkrosset som försiktig extraktionsmetod. Vinet dras sedan över till 228 liters franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Även fathanteringen är försiktig, bara 20 procent av faten var nya och det förklarar varför man knappt känner någon ekfatsnyans i doften eller smaken. Istället är det en pigg och aromatisk men ganska lätt röd bärfruktighet som dominerar den finstämda doften. Det är ett elegant vin med en knappt medelfyllig och friskt fruktig kropp med en viss mineralitet och finstilta tanniner. Att Larry och Dominique har en klassisk känsla för vin är uppenbar och vinet har en förhållandevis försiktig alkoholhalt på 13.0 procent.
Det här vinet dricks utmärkt redan idag, men precis som alla bättre pinotviner har det en god lagringsförmåga. Eftersom vingården är så ung har vinet inte fått något större kropp och struktur och därför bör nog vinet ändå drickas inom fem sex år från idag. Ge det gärna en kort stunds luftning innan servering, det brukar blommat upp lite mer efter fem till tio minuters luft i karaff eller glas, och servera det vid cirka 16 grader för finast doft och smakbalans. Maten bör inte vara för smakrik, man vill ju inte överskugga vinets elegans. Välj stekt fisk, lättare svamp- och rotsaksrätter sam ljust kött eller fågel utan alltför smakrika tillbehör.

Importör i Sverige är Fine Wines Sweden, www.finewinessweden.se