Vecka 39

2016 Barolo

Mauro Veglio, 339 kr, (nr. 78735), Barolo, Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Går man tillbaka ett århundrade var Barolo en förhållandevis enkel och lantlig region med få framstående vinproducenter. Ändå valde Angelo Veglio att grunda en egen firma och satsa på vinframställning i byn Ciotto i närheten av La Morra. Han gjorde sina viner av framför allt Nebbiolo, men också ett par andra lokala druvsorter som Barbera och Dolcetto. Några egna vingårdar hade han inte, under flera decennier köpte han druvorna. Först 1960 kunde Angelo ta firman till en ny nivå genom att köpa en tre hektar stor äga i vingården Gattera i La Morra. År 1979 köpte han egendomen Cascina Nuova med nästan fem hektar stora vingårdar. Angelo var dock till åren kommen och bara en av hans tre söner var intresserad att ta över ansvaret för vingården och vinframställningen. Året var 1986 och den då bara 25-åriga sonen var Mauro. Han tog sin an projektet med stor ambition och började plantera om vingården till bättre prestanda. Det var vid den här tiden som en viktig del i firmans kvalitetsutveckling skedde. Eftersom Mauro var nyfiken på världens viner början han och ett antal vinodlare (bland dem Roberto Voerzio, Elio Altare, Giorgio Rivetti) träffas för att prova internationella kvalitetsviner och insåg snabbt att de egna vinerna var rustika. Det ledde till att de successivt förfinade framställningen av sina egna viner (extraktion under jäsningen, användande av små ekfat under lagringen, med mera), något som ledde till en kvalitetsrevolution i Barolo. Mauro lät också till skörden 1992 bygga ett modernt vineri för att ytterligare skärpa kvaliteten och fick i början av 2000-talet hjälp av kusinen Alessandro som hade utbildat sig till oenolog och blev ansvarig för vinerna. Sedan dess har firman utvecklats och man har idag drygt 14 hektar egna vingårdar i La Morra och Monforte d’Alba inklusive några små arrenden. Detta räcker till en årsproduktion kring 80 000 flaskor.

Det här vinet görs av druvor från de yngre stockarna i flera vingårdar och framställningen visar på den innovation som lyfte firman Mauro Veglio för omkring tre decennier sedan. Noggrann sortering av druvorna, fullständig avstjälkning, några dagar kallmaceration mellan druvmust och skal i ståltankar följt av alkoholjäsning under knappt tre veckor och därefter malolaktisk jäsning i tankarna. Sedan har vinet dragits över till 228 liters franska ekfat, omkring 15 procent nya och resten ett par år gamla. Däri har vinet mognat under 24 månader. Hela förfarande kan beskrivas som modernism, i vissa läger med en nedlåtande ton, men viner är i allra högsta grad klassiskt och typiskt för området Barolo. Skillnaden, som jag utgår från att Mauro Veglio var ute efter, är att vinet är modernt och elegant strukturerat utan tillstymmelse av rustik karaktär.
Vinet hade dekanterats bara 20 minuter innan det serverades och temperaturen var perfekt svala 16–17 grader. Och glaset var såklart en bourgognekupa. Doften är medelstor och elegant parfymerad, en aning mörkt körsbärsaromatisk med några ungdomliga ljusröda fruktnyanser, den är fantastiskt ren och i glaset växande. Med luften kommer djupet och en svag jordighet som redan nu i ung ålder ger en viss komplexitet. Och vinet är i alla avseenden ultraklassiskt utan nyanser av ekfat. Smaken är medelfyllig men intensiv, fint fruktig och på så sätt mjuk men helt torr med en utmärkt fräschör och druvtypiska men ändå finstämda tanniner. Det här vinet är väldigt gott, oväntat drickbart nu med en klassisk men fantastiskt fin tanninstruktur. Drick nu och de kommande åtta till tio åren framöver för en parfymerad ungdomlig känsla, eller spara vinet i upp emot 30 år för mognad, silkighet och tryffeltoner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se