Vecka 37

2016 Borgo dei Guidi Sangiovese Cabernet Sauvignon

Poderi dal Nespoli, 179 kr, (nr. 75988), Rubicone, Emilia-Romagna, Italien
Sangiovese och Cabernet Sauvignon

Kombinationen Sangiovese och Cabernet Sauvignon är inte bara förbehållet Toscana och den typ av vin som förr i tiden fick benämningen Super Tuscans. Här kommer ett ambitiöst vin från regionen Emilia-Romagna som minsann tar för sig på ett bra sätt. Färgen är ordentligt tät och ungdomligt purpurröd och doften är både solmoget djupt körsbärs- och vinbärsfruktig och koncentrerad utan att kännas tung och påfallande söt. En liten ton av ekfaten noteras, den vaniljsöta och något kryddiga nyansen kommer tillbaka i den generösa och fruktiga men också syrafriska smaken, som i sitt unga nu fortfarande har en god men behaglig tanninstruktur.
Det här är inget blygt vin och därför inget vin att bara sitta och sippa på. Ta istället fram det till maten, som kan vara medel till hög i sin smakintensitet, gärna med tyngd av grillat kött, höstens smakrikare grytor av långsamt kokt nötkött eller till viltköttet. Direkt ur flaskan är vinet till en början lite endimensionellt med omedelbar fokus på frukten, men ger man vinet en stunds luftning i karaff – vilket rekommenderas – vinner det en lite större elegans med fler nyanser än bara frukten och en riktigt fin sammansatt smak. Servera vinet i bordeauxliknande glas och pricka in en temperatur kring 17–18 grader för störst finess. Vill man spara vinet ett par år går det givetvis bra.

Vinet domineras av Sangiovese, som ger sig tillkänna med de rödfruktiga frukttonerna och den goda syran, men man har också ett mindre inslag av Cabernet Sauvignon som till viss del först har torkats en kort tid för att bryta ner skalens strävhet och samtidigt koncentrera aromerna lite. Jäsning i ståltankar, sedan över till franska fat för lagring mot lite mer rondör och lite sötare och kryddigare smak. Alkoholhalten klockar in på 14.5 procent, helt i linje med var smakrika moderna italienska viner brukar göra.

Poderi dal Nespoli ligger i dalgången Bidente i Emilia-Romagna, där klimatet påverkas av både det Adriatiska Havet och den lite svalare luften uppe i bergskedjan Apenninerna. Familjen Ravaioli grundade vinegendomen 1929, nio år efter att Attilio Ravaioli hade öppnat en restaurang som snabbt hade blivit en av traktens mest omtyckta. Under 1960-talet gjorde man en kvalitetssatsning på Sangiovese di Romagna, en vinstil som vid tiden inte hade något vidare rykte om sig. Genom att beskära rankorna hårdare för lägre skördeuttag och ökad smakrikedom och dessutom introducera franska ekfat för lagring av vinet skulle deras vin sticka ut ur mängden och bli uppmärksammat för sin stil och höga kvalitet. Än större lyft fick familjens viner i början av 2000-talet när Celita och Fabio Ravaioli tog vid som fjärde generationens vinmakare och kammade hem firmans första ”Tre Glas” i guiden Gambero Rosso. I år firar man 90-årsjubileum och Vinlegender passar på att gratulera – och utnämna det här vinet till Veckans Vin.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se