Vecka 40

2016 Charmes de Kirwan

Château Kirwan, 359 kr, (nr. 77454), Margaux, Bordeaux, Frankrike
40% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 23% Cabernet Franc, 12% Petit Verdot

Traditionen i Bordeaux att göra ett urval av vingårdslotter och vinfat och som en slags andrasortering av viner som inte når till slottets bästa vin, grand vin, och buteljera dessa som ett bra men billigare så kallat andravin sträcker sig faktiskt ner till 1700-talets slut. Under 1800-talet finns det flera exempel på detta, men det är Château Mouton-Rothschild som mer officiellt brukar anges som skapare av denna idé. Den svåra årgången 1927 gjorde de ett andravin för att säkerställa en hög kvalitet med mindre kvantitet av sitt dyrbara bästa vin. År 1930 ändrade man namn på detta vin till Mouton Cadet, ett vin som snabbt blev vida känt men idag är ett helt eget vinmärke. Istället heter deras andravin Le Petit Mouton. De flesta slott i Bordeaux har idag andraviner och i vissa fall också tredjeviner för att möta olika kunders smak- och prispreferens.
Château Kirwan i Margaux, ett slott klassificerat som troisième cru classe i 1855 års klassificering, introducerade sitt andravin Charmes de Kirwan år 1993 sedan Michel Rolland hade anlitats som konsult för framför allt blandningsarbetet året dessförinnan. Slottet ligger på platån Cantenac med vidsträckt utsikt över appellationen Margaux och har idag 37 hektar stora vingårdar fördelat över 45 små lotter med huvudsakligen grusjordar med ett visst inslag av lera. Druvsortsmässigt bryts ägorna ner till ungefär 14.80 hektar Cabernet Sauvignon, 11.10 hektar Merlot (som är planterad i lotter med störst andel lera), 7.40 hektar Cabernet Franc och 3.70 hektar Petit Verdot. Sedan mitten av 1990-talet har man förändrat vinifieringen, först genom att byta till mindre jäsningstankar av stål som matchar varje liten enskild vingårdslott och sedan 2002 har man enbart använt sig av den naturliga jästen. Den malolaktiska jäsningen sker både i ståltankar och direkt i ekfaten, som till förstavinet Château Kirwan är omkring 40 procent nya. Andelen nya ekfat är ungefär densamma för det här andravinet och lagringen sträcker sig över 18 månader.

I glaset är det klassiskt så det förslår om än i en ungdomligt och rätt mörkt bärfruktig stil. Att det är bordeaux, eller åtminstone en bordeauxblandning, känns ganska självklart och att vinet är förhållandevis svalodlat känns också tydligt. På typiskt manér finns det en ekfatskaraktär i doften, nyanserad av en liten kopp lättrostad kaffe och en chokladtryffel, men den är fint integrerad i frukten och det hela känns välgjort och balanserat. Det klassiska går också igen i smaken, som är medelfyllig och också den ganska mörkt fruktig med en ungdomlig men fin tanninstruktur som ger den rätt intensiva smaken en torr finish. Man noterar också en god syra och fortfarande en svagt bitter känsla av ekfaten precis i slutet av smaken. Visst kan man dricka vinet utan luftning, men det öppnar faktiskt upp sig en liten aning efter en halvtimma i karaff. Rent spontant är känslan att vinet gärna kan få ett till tre år vidare flaskmognad för än större nyansrikedom, samtidigt är det omedelbart gott redan nu.
Servera vinet vid cirka 18 grader för finast doft- och smakbalans. Rätter av lamm, nötkött eller vilt gör sig väldigt bra, gärna med klassiska tillbehör som hösten smörstekta svamp, rostad jordärtskocka, bakad rotselleri eller spetskål och gärna med en mörk fond som har kokats in med smakrikt rött vin.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se