Vecka 30

2016 Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon, 269 kr, (nr. 6267), Rhône, Frankrike
55% Grenache, 35% Mourvèdre och 10% Syrah

Xavier Vignon är en hängiven och duktig vinmakare. Det är nu 20 år sedan han i liten skala började tillverka vin i sitt garage av druvor han fick som ersättning för ett par konsultuppdrag till några av sina otaliga vingårdskunder i södra Rhône. Mot sin vetskap skickade hans vänner några av vinerna till den viktiga vinguiden Guide Hachette och vinerna överöstes med beröm. Det ledde till att han 2002 grundade firman Xavier Vins med intentionen att producera viner i större skala – och även det blev såklart framgångsrikt.
Fortfarande idag äger Xavier inga vingårdar, men vad gör det när han har utmärkta kontakter med ett par hundra vingårdsägare som han har samarbeten med. Dessa samarbeten gör att han varje år kan köpa druvor av fantastisk kvalitet, inte bara i Châteauneuf-du-Pape som är hans viktigaste fäste, utan också i grannappellationerna Gigondas, Rasteau, Beaumes-de-Venise och även ett stort antal vingårdar i södra Rhône med status Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.
Châteauneuf-du-Pape är den mest kända appellationen i södra Rhônedalen. Här odlar omkring 320 odlare vin på en 3 134 hektar stor vingårdsareal som är planterad med 14 godkända sorter där Grenache med drygt 70 procent av arealen är den överlägset viktigaste druvsorten. Syrah och Mourvèdre är också betydelsefulla, till mindre del även Cinsault, Counoise, Muscardin, Vaccarèse och den försvinnande sällsynta Terret Noir. Och de gröna sorterna såklart, med Grenache Blanc, Clairette och Roussanne i ledningen. Bara sju procent av vinet i den här appellationen är vitt, men de gröna sorterna får blandas i det röda vinet och görs så också av flera av de drygt 200 producenter som buteljerar vin här.
Just det här vinet är inte helt vanligt i sin receptur, cirka drygt hälften Grenache från gamla vingårdslotter (mycket med upp emot 90 år gamla stockar), det är lite mindre än i snitt här, så mycket som en tredjedel Mourvèdre från omkring 75 år gamla stockar och lite Syrah från yngre stockar. De mindre odlade blå druvsorterna och de gröna används faktiskt inte. Urvalet av druvor och åldern på stockarna är faktiskt rätt imponerande. De tre druvsorterna vinifieras separat och med den mer ömtåliga Grenache har enbart mognat i tankar medan de stramare och mörkare sorterna Mourvèdre och Syrah har fått sin uppfostran under ett år i små ekfat som till en tredjedel var nya.

Det här vinet är läckert, mörkt och generöst fruktigt som sig bör med toner av mörka körsbär och nästan kokta vildhallon och det finns också en skönt kryddig ton av lakritsrot som är typisk för båda Grenache och regionen. På ett väldigt trevligt sätt är det här vinet djupt och fylligt utan att vara kraftfullt. Den solmogna frukten gör smaken len, tanninerna och den fina mineraliteten är väldigt väl integrerade med varandra och också alkoholen (som kan vara kännbar i vinerna från Châteauneuf-du-Pape) är aningen värmande med också den integrerad.
Châteauneuf-du-Pape är aldrig något blygt vin och det heller inte serveras till alltför försiktig mat. Någon form av kött, stekt eller grillat eller långkokt brukar göra sig bäst när vinet är ungt och mer packat av frukt. En mild sötma från grönsaker (lök, paprika, tomat och så vidare) matchar vinets solmogna frukt på ett skönt sätt och vinets frukt klarar också av en viss hetta. God smaksättning av vitlök och sydfranska örter som salvia, timjan, rosmarin och lagerblad gör sig också väl. Se gärna till att lufta vinet en halvtimma innan servering så att det blommar ut och bjuder på fler finare aromer än främst frukten och servera det vid som mest 18 grader för störst fräschör och finast balans. Svalkan i vinet håller också de 15 procenten alkohol i schack och bidrar till en större finess i vinet.
Drick vinet idag och de kommande tre till fem åren för ungdomlig kraft, eller låt det utvecklas till större komplexitet i upp till tio till tolv år till.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se