Vecka 41

2016 Côtes du Rhône

E Guigal, 129 kr, (nr. 2011), Rhône, Frankrike
50% Syrah, 40% Grenache och 10% Mourvèdre

Det är faktiskt något speciellt med det röda vinet Côtes du Rhône från E Guigal. Det mest uppenbara är åldern, medan majoriteten av röd Côtes du Rhône på marknaden just nu kommer från årgångarna 2019 till 2017, är det bara ett fåtal som idag är fyra år gamla i sin senast lanserade årgång. Det andra och mer speciella hittar man under korken, druvkompositionen. Medan säkert 99 procent av all Côtes-du-Rhône bygger på Grenache till någonstans mellan 50 och 75 procent, har familjen Guigal byggt sitt vin från den druvsort som har gett dem berömmelse, Syrah. Man har ungefär 50 procent Syrah i blandningen, i vissa årgångar mer.
”Vi kommer från norra Rhône och vi är förtjusta i Syrah och för att göra ett mer unikt vin ser blandningen ut som de gör”, förklarar Philippe Guigal.
”Med den globala uppvärmningen kommer vi säkert kunna öka andelen Mourvèdre i framtiden, idag mognar den druvsorten bättre än någonsin”, berättar han vidare.
Det är ingen underdrift att påstå att Philippe och hans familj lägger ner ett fabulöst jobb på sina tre instegsviner, vitt och lite rosé och stora mängder rött på nivån Côtes-du-Rhône. Till att börja med handlar kvaliteten i vinerna om urval av druvor och viner, och det här är man lägger mest arbete. Man samarbetar med mellan 800 och 850 odlare i södra Rhône, framför allt från områden alldeles intill Châteauneuf-du-Pape (det gäller särskilt komponenterna av Grenache), men egentligen från alla hörn av södra Rhône. Ingen komponent är för liten för att vara intressant så länge kvaliteten är den rätta. Ibland rör det sig om tiotusentals liter, ibland om ett par hundra liter.
Man är heller inte rädd för att knappt köpa något alls om kvaliteten inte är den rätta. Årgångar som 2002 och 2008 ansåg man inte ha den rätta kvaliteten, därför köpte man så pass lite druvor och basviner att det nästan bara räckte till en mindre lansering av vinet i Frankrike. Ett gott år gör man annars mellan tre och fyra miljoner flaskor av den här röda versionen.

Framställningen är traditionell, generellt sett med full avstjälkning och med jäsning i ståltankar och till viss mån cementtankar och därefter lagras vinerna i 12–18 månader i framför allt stora foudres (äldre ekliggare) men också i mindre ekfat. Arbete med själva blandningen är omfattande, under flera veckors tid ägnar Philippe och hans far Marcel ett par timmar varje morgon med att prova alla hundratal och åter hundratals komponenter som om kvaliteten håller ska ingå i slutblandningen. Arbetet bakom det här vinet är väldigt imponerande, precis som vinet är. Och priset är faktiskt imponerande blygsamt.
För att vara en ”vanlig” Côtes du Rhône har det här vinet en ovanligt god lagringspotential, i goda årgångar kan det utan problem lagras i upp emot tio år, till och med längre. Förklaringen ligger i den stora andelen Syrah. Men vinet är redan nu i ett perfekt drickläge, fint kryddigt och mörkt fruktigt med väl balanserade tanniner, en god snarare än frisk syra och en eftersmak som ligger kvar länge och snyggt. Medelkraftiga rätter av fågel och kött som gärna kan serveras med mörka fondsåser, ett inslag av sydfranska örtkryddighet (lagerblad, timjan, rosmarin, salvia) gör sig utmärkt till vinets kryddighet och nyanser av rökt sidfläsk och andra charkuterier möter upp vinets fint köttiga nyanser på att trevligt sätt.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se