Crozes-Hermitage, det blir gärna så eftersom vinerna från det här 1 696 hektar stora området, den största appellationen i norra Rhône, levererar största upplevelse av Syrah per satsad krona. Nästan hälften av arealen ägs av medlemmar i det stora och utmärkta kooperativet Cave de Tain, resten av vingårdarna fördelas mellan väldigt många små och medelstora odlare och vinmakare.
En av de allra bästa producenterna är Domaine du Colombier som äger 11.50 hektar i den östra delen av appellationen, från de böljande kullarna i Mercurol som är den bästa delen av appellationen och bort mot foten av det majestätiska berget Hermitage. Familjen Viale, som äger den här firman, började plantera sina första vingårdar redan 1929, i en tid då nästan ingen odlare kunde livnära sig på vinet. Istället var det maj och aprikoser som bidrog till hushållet. Familjen Viale var i och för sig tidiga vinodlare här, men utöver lite vin de gjorde för egen konsumtion såldes druvorna till andra vinmakare. Den stora firman E Guigal köpte merparten av druvorna fram till 1992, då familjen började göra vinet själv. Idag drivs firman av Florent Viale och vinerna är alltid storstilade.
Doften är stor, djupt och mörkt fruktig som sig bör, men den för norra Rhône så typiska köttigheten och peppriga kryddigheten tar ett stort grepp om doften redan direkt man slår upp vinet i glaset. För den rättrogna är det precis exakt det här man hoppas på av ett syrahvin från den här delen av världen. Lägg därtill ytterligare positiva poäng – kroppen, intensiteten, djupet, den solmogna och för årgången typiska frukten, det mörka och det täta, en blommighet som nästan tangerar violpastill och lakritsrot. Jodå, det här är läckert så det förslår. Smaken är exakt likadan, välfylld och rik med yppighet och med en tanninstruktur som finns där men ändå känns silkeslen.
Druvorna kommer från vingårdar med i genomsnitt 60 år gamla stockar (de äldsta är över 80 år gamla) i alluviala jordar med inslag av granit kring Mercurol och det är nästan alltid härifrån och från det lilla området norra om Hermitage som de mest strukturerade, mineraliska och karaktärsfulla vinerna kommer. Druvorna avstjälkas fullt, det är det vanligaste i Crozes-Hermitage, och musten jäses med sin naturliga jäst i tankar av cement och stål, därefter dras vinet över till huvudsakligen 500 liter stora ekfat, cirka 20 procent nya, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring i 14 månader.
Även om vinet har en god potential att utvecklas under primärt fem till åtta år till och därefter om lika lång tid om man uppskattar mer tydligt mogna viner, kan vinet med fördel drickas ungt då det bjuder på hela sin underbara kraft. Allra helst ska det slås upp i karaff en liten stund innan det avnjuts, därmed får de mer komplexa nyanserna i vinet möjlighet att blomma ut. Omkring 18 grader är en lämplig temperatur. Maten kan vara av liten smakrikare slag, visst går det bra till stekt och grillat kött eller grillad kalvlever, men också till viltkött med smakrika tillbehör som rotsaker och svamp. Eftersom tanninerna är av mer elegant snitt behöver man inte oroa sig för dem.
Ett hett tips – skynda att köpa dina flaskor, det kom verkligen inte många av dem till Sverige!
Importör i Sverige är Provinum , www.provinum.se