Michel Chapoutier hör i allra högsta grad till de stora namnen i Rhône och så har det varit sedan han tog över firman för 30 år sedan. Utöver att modernisera produktionen och göra vinerna mer eleganta och förfinade i sin parfym och struktur, var det ett par saker som han tidigt kom att förändra. Dels inspirerades han stort av de biodynamiska producenterna André Ostertag och Jean-Michel Deiss i Alsace och skulle med tiden dra sin egen vinproduktion åt först ekologisk och från 2006 också biodynamisk. Dels skulle han i allt större utsträckning göra så kallade séléctions parcellaires, vingårdsspecifika viner. Vinerna från Hermitage, särskilt de från det vita och röda Ermitage l’Ermite och de röda Ermitage Le Pavillon, har placerat Michel Chapoutier i den allra högsta divisionen i vinets värld, men det finns flera vingårdsviner från både Côte-Rôtie och Châteauneuf-du-Pape som också är sensationellt bra.
Från Crozes-Hermitage gör man flera viner. Ett av dem kommer från det 3.20 hektar stora vingårdsläget Les Varonnieres alldeles intill toppläget Les Bessards på den västra sluttningen av Hermitageberget, ett vin som till stor del påminner om vinerna från Hermitage. Det är såklart ett mycket mer sällsynt och kostsamt vin i förhållande till vinet Crozes-Hermitage Les Meysonniers, som dock alltid levererar en alldeles förträfflig kvalitet för priset.
Druvorna till det här vinet kommer från vingårdslotter med omkring 25 år gamla stockar i sydlig exponering på svaga sluttningar, vilket ger rankorna utmärkta förutsättningar att ge ett vin med god druvmognad men också en stram och uttalad mineralisk struktur. Medan många vingårdar på flacklandet har lite djupare jordar och ofta ger något lenare viner, är det vittrad och krossad granit som gäller för rankorna till det här mer mineraliska vinet.
Precis allt du önskar i ett vin från Crozes-Hermitage finns här; den mörka frukten, intensiteten utan att vinet blir kraftigt, den svala kryddigheten och de läckra charknyanserna, den fina strukturen av tanniner – som alltid är mildare än i vinerna från Hermitage, St-Joseph och Cornas – och den fina mineralsältan som skänker smaken energi och fräschör. Som vanligt är druvorna fullt avstjälkade, musten är jäst i ståltankar vid temperaturer som toppar på 30–32 grader, man tillämpar överpumpning som extraktionsmetod och vinet dras sedan av skalen till ståltankar och en liten andel äldre små ekfat för lagring under åtta månader. Typ så, i all enkelhet.
Men vinet känns inte alls enkelt. Köp det, drick det ungt under de kommande två tre åren, gärna luftat en kort stund och serverat vid cirka 18 grader, eller låt det ligga till sig ännu längre, det klarar lätt av minst fem sex års vidare lagring.
Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se