Vecka 33

2016 Goulée by Cos d’Estournel

Château Cos d'Estournel, 419 kr, (nr. 75176), Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
77% Merlot, 18% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc

På Château Cos d’Estournel i Saint-Estèphe i norra Médoc gör man fyra viner. Såklart det hyllade röda Château Cos d’Estournel som är ett av de allra bästa slottsvinerna i Bordeaux och som i många årgångar är bländande bra och extremt långlivat. Dessutom gör man ett utmärkt andravin som heter Pagodes de Cos. Sedan 2005 har man också en liten produktion (ett par hundra lådor årligen) av det vita Blanc du Cos d’Estournel, en cuvée av ungefär två tredjedelar Sauvignon Blanc och en tredjedel Sémillon som jäses i ekfat. Alla dessa viner är väldigt bra och kan varmt rekommenderas. Men den här gången satsar vi på deras supertrevliga Goulée by Cos d’Estournel som man har gjort sedan 2003 som ett helt annat och mer tidigt mognande vin med Merlot som grund till skillnad från Cabernet Sauvignon som alltid är slottets viktigaste druvsort i de två andra röda vinerna.
Druvorna till det här vinet kommer från den egna vingården Goulée med fina grusjordar precis norr om Médoc, därför bär vinet ursprunget Médoc (det är också där som det vita vinet kommer ifrån) snarare än Saint-Estèphe där själva Château Cos d’Estournel ligger. Även om den här vingården till 80 procent är planterad med Cabernet Sauvignon, görs vinet Goulée till största del med Merlot. Från de svaga sluttningarna blickar man ut mot den långa havsviken Gironde, som klimatmässigt har en mycket positivt svalkande inverkan på druvorna och vinet. Till skillnad från firmans andra viner vinifieras vinet Goulée du Cos d’Estournel på Château Marbuzet, ett annat slott som ägs av familjen Reybier som äger Château Cos d’Estournel, men som ligger närmare vingården Goulée. Det här vinet är jäst i små koniska ståltankar och vinet är sedan lagrat i 225 liter ekfat som till hälften var nya. Ett normalstort år gör man ungefär 68 000 till 72 000 flaskor av det här vinet.

Man lägger näsan över glaset och upptäcker två saker, den mustiga och ganska generösa mörkbäriga fruktigheten som är typisk för Merlot, och den fina inramningen av cederdoftande ekfat och den stora finessen som är typiskt för Bordeaux. Mitt i all djup frukt finns det också en svag pust av något gräsigt, också den tonen hemmahörande hos Merlot och inte har vuxit för varmt. Det här gillas skarpt, det är lika inbjudande som elegant och serveras vinet vid lämpliga 18 grader är fräschören tydlig. Smaken är medelfyllig, inte mer, men den är generöst fruktig och väldigt god och tack vare den torra och friska avslutningen känns vinet riktigt klassiskt och högklassigt.
Det är ett vin som dricks med stor behållning redan idag, men det vinner helt klart på en kort stunds luftning och servering i ett klassiskt bordeauxglas med stor kupa. Osökt kommer man in på typisk fransk brasserimat, stekt eller grillat nötkött, stekt lamm, vildsvin eller viltkött med inte alltför kraftiga tillbehör. Eftersom vinet bjuder på finess känns det också rimligt att undvika söta smaker, kryddhetta och alltför markerad kryddighet i maten.
Vill man spara vinet till en lite större komplexitet är ett tidsspann på cirka tio år från idag fullt rimligt. Det håller säkert längre än så, men med tanke på hur läcker den ungdomliga frukten är vill man inte tona ner alltför mycket av dem med lagring.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se