Vecka 37

2016 Gran Clos Blanco

Gran Clos del Priorat, 199 kr, (nr. 96141), Priorat, Spanien
73% Garnacha Blanca, 27% Macabeo

Med bara åtta procent av den cirka 1 900 hektar stora planterade arealen i Priorat är det vita vinet härifrån förhållandevis okänt. Dags att ändra på det, och det är vinet är en bra början på det. Det vita vinet från Priorat kan förena en fräschör och mineralitet med det djup som de låga skördeuttagen ur de magra, steniga jordarna ger. Det här utsökta vinet är gjort av Garnacha Blanca och Macabeo från 60–80 år gamla stockar som växer samplanterade bland Garnacha Tinta och Cariñena i vingården Font de la Pallissa. Man tvingas alltså skörda de gröna druvorna ranks för ranka vid ett tillfälle, i det här fallet den första veckan i september. och de blå sorterna vid ett senare tillfälle.

Vinet är jäst vid låg temperatur i helt nya franska ekfat och i dessa har det lagrats i tio månader, men trots faten är det den steniga jorden, vinets djupa men i nuläget unga citrus-, äppel- och gula stenfruktighet samt en livfull mineralitet och friska fruktsyra som definierar vinet, även om det också finns en lätt kryddig ekfatskaraktär i doften.

Dricks det purunga vid idag, vilket man mycket väl kan göra, bör man dekantera det minst 30 minuter före servering och temperera det till cirka 12 grader, inte svalare, och först då börjar vinets underbara bredd och nyansrikedom att blomma ut och bjuda på ett större register än det gör serverat direkt ur flaskan. Men det är också ett vin som mycket väl kan lagras i fem till åtta år, eller mer om man uppskattar mer mogna viner.

Servera det till medelkraftiga rätter av fisk och skaldjur, gärna med en syrafrisk smaksättning av vitt vin eller citron för att möta upp vinets friska syra. Det är också ett trevligt vin att ha till milda till medelkraftiga vitmögelostar och lagrade hårdostar. Låter man lagra vinet i några år, börjar det att breddas i kropp och kraft och det växer då också fram lätt nötiga och även honungsnyanser i det som väl matchar stekta och grillade råvaror (fisk, skaldjur, ljust kött, kyckling) och även mer vällagrade ostar.

Kvaliteten är hög och priset känns mycket väl motiverat, men det är bäst att skynda till butikerna, det rör sig om en tillfällig lansering av bara 1 200 flaskor.

Importör i Sverige: VinUnic, http://www.vinunic.se