Vecka 44

2016 Langhe Nebbiolo

Massolino, 199 kr, (nr. 73480), Langhe, Piemonte, Italien
100% Nebbiolo

Är det november så är det, då är det tid för svamp och tryffel. Och till det såklart gott vin av Nebbiolo. Visst tänker man främst på de exklusiva vinerna från Barbaresco och Barolo, men det finns gott om exempel på viner i mer vardagliga prisklasser, viner som dessutom är utsökta att dricka redan unga. Det här är ett av dem!

Nebbiolo är aldrig någon kraftdruva, dess viner är mer rimligen beskrivna som burgundiskt eleganta och blommiga med en tydlig tanninstruktur. Det är ungefär där vi hittar Langhe Nebbiolo från Massolino, ett vin gjort uteslutande av Nebbiolo från sluttningar på omkring 330–340 meters höjd i Serralunga d’Alba. Det är framför allt från de yngre stockarna man hämtar druvorna till vinet, som precis som vinerna från Barolo vinifieras i tankar med upp mot tio dagars skalkontakt. Ett år i små ekfat slutför vinet.

Doften är knappt medelstor, ändå fint parfymerad med eleganta röda bärnyanser (tranbär, slånbär och ljusa körsbär) i frisk och sirlig stil, när jag gav vinet en ordentlig luftning i det stora bourgogneglaset växte doften framför allt i intensitet och djup och blev då mer seriös och komplex. Det poppade till och upp lite rosor, en nyans som är betydligt med vanlig i vinerna från Barbaresco.
Det jag gillar med smaken är också lättheten, den mjuka fruktsötman som så härligt balanseras av en frisk syra och tydliga men ytterst finslipade tanniner – och det är just helheten, den sammansatta och finlemmade smaken och fräschören som gör att jag närmast faller pladask för det här vinet. Jag dricker det nu, tempererat till cirka 16–17 grader helst för fräschörens skull, och jag gör det till eleganta rätter av svamp, ljus fågel och viltfågel och ljust kött, gärna kalvkött. Eller varför inte en grillad piggvar med brynt smör och tryffel?

Massolino drivs i fjärde generation med 23 hektar egna vingårdar med fyra vingårdsspecifika viner från Barolo på topprepertoaren. Visst njuter man stort av dem, men vill man hålla sig lite med i budgetklass och ändå erbjudas finess och druvans fina aromregister, då fungerar den här Langhe Nebbiolo alldeles utmärkt.

Importör är Provinum, http://www.provinum.se/