Vecka 02

2016 Le Volte dell’Ornellaia

Tenuta dell'Ornellaia, 169 kr, (nr. 32472), Toscana, Italien
50% Merlot, 30% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon

Just det här vinet får mig att tänka lite på Château Latour i Bordeaux, där det makalösa förstavinet Grand Vin de Château Latour sätter slottets skyhöga nivå och rykte, det underbara andravinet Les Forts de Latour visar djupet av kvalitet i vingårdarna att ösa ur, medan tredjevinet Pauillac visar att man också kan göra ett riktigt bra vin med försmak på toppvinerna, men till ett högst vardagligt pris.
Här hos Tenuta dell’Ornellaia är Le Volte dell’Ornellaia ett precis lika fint exempel på tredjevin, gjort av druvor som köps från kontrakterade odlare i flera områden i Toscana, bland annat Sangiovese från Toscanas lite varmare inland – därför det mer vida ursprunget IGT Toscana snarare än Bolgheri där vineriet ligger.

Vinet tillbringar omkring nio månader i äldre franska ekfat och någon tydlig ekfatskaraktär står därför inte att finna. Istället är det en ganska djup och elegant mörk bärfruktighet som dominerar doften och den mjukt texturerade smaken, tanninerna finns där och ger en seriös struktur med vinet känns ändå lent och väldigt drickfärdigt.

Slå gärna upp vinet i karaff en kort stund innan du vill njuta av det och servera det vid cirka 18 grader i ett glas med bordeauxkupa. Maten ska helst vara medelkraftig och rätter av fågel, kött och vilt känns mest naturliga även om stekt och grillar vit fisk också kan fungera. Lägg gärna till en mörk fond eller rödvinssås som tillbehör för att spegla vinets mörka toner, eller olika versioner av gräddsåser för att matcha den silkiga kroppen. Rostade rotsaker eller andra diskret sötaktiga stekta grönsaker blir fina tillbehör, precis som stekt svamp av olika slag.

Tenuta dell’Ornellaia är en av de mest berömda vinegendomarna i Toscana, rent av i Italien. Den byggdes upp av Lodovico Antinori som liksom sin bror Piero Antinori hade ambitionen att göra några av landets finaste viner av bordeauxdruvor. Han köpte 1979 en stor egendom ute i Bolgheri vid Toscanas kust, planterade vingårdar, påbörjade bygget av ett toppdesignat vineri och gjorde 1985 sina första viner, en av Cabernet Sauvignon dominerad bordeauxblandning. Året därpå gjordes 800 flaskor av ett rent merlotvin, Masseto, som snart blev ett av landets dyraste och mest åtråvärda viner, och det dröjde inte många år innan Tenuta dell’Ornellaia hyllades som ett av landets bästa vinerier.

Importör i Sverige är Carovin, www.carovin.se