Vecka 37

2016 l’Hospitalet La Réserve Rouge

Gérard Bertrand, Château l’Hospitalet, 169 kr, (nr. 7314201), Languedoc, Frankrike, Frankrike
60% Syrah, 30% Grenache och 10% Mourvèdre

En bit nordost om Narbonne, i det vackra, böljande, soldränkta och av örtkryddor väldoftande landskapet i Languedoc, ligger den 1 000 hektar stora egendomen Château l’Hospitalet. Det här är både en vingård och ett trevligt hotell med en bra restaurang. För 16 år sedan köptes den av Gérard Bertrand, en före detta rugbyspelare som sedan han grundade sin egen vinfirma 1992 (han tog över sin fars vingårdar 1987) och än mer på 2000-talet har blivit en av de största och mest ambitiösa vinodlarna i regionen. Dessutom är han nytänkande och har konverterat vingårdarna på alla sina nio egendomar i trakten till ekologiska och numera också biodynamiska. Med sitt stora engagemang för en mer hållbar odling, har han lagt lika mycket kraft i ett utveckla kvaliteten på vinerna – vilket tydligt märks.
Château l’Hospitalet, som det här vinet kommer från, har 82 hektar stora vingårdsägor i det utmärkta området La Clape, främst planterade med de för södra Frankrike typiska blå sorterna, men också med lite av de gröna Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne och Vermentino.

Just det här vinet är gjort i en klassisk sydfransk stil av Syrah, Grenache och Mourvèdre som har jästs separat i ståltankar med drygt tre veckors skalkontakt och sedan lagrats i 225 liter små ekfat under tolv månader. Doften är skön, läckert fruktig i en typisk solmogen och något varmt hallon- och mörkt bärfruktig stil med nyanser av Medelhavsflorans örtighet och en liten ton av lakrits, typiskt för främst Grenache. Också smaken bjuder på samma läckra register av frukter och kryddor och den är medelfyllig och faktiskt väldigt lättdrucken, len till både kropp och tanninstruktur och det är precis så seriöst som man förväntar sig av ett vin från Gérard Bertrand, och såklart riktigt gott.

Det här vinet behöver inte lagras, även om det kan utvecklas på ett bra sätt under fem sex år, drick det redan nu vid cirka 18 grader och gärna i en bourgognekupa så att alla läckra frukt- och kryddofter blommar ut. Det passar bra till medelkraftiga fågel- och kötträtter som gärna kan få en touch av örtkryddor som timjan, rosmarin, salvia och lagerblad, men också till typiska vilträtter som man gärna vill ha generöst fruktiga röda viner. Vegetariska rätter med rotsaker, kål och svamp är också trevliga sällskap till det goda vinet.

Importör i Sverige: Ward Wines, http://www.wardwines.se/