Jag känner att det är viktigt att börja med en vanlig uppfattning om Bourgogne och mitt svar nämnda påstående. Påståendet är ”Bourgogne har blivit alldeles för dyrt, det går inte längre att hitta bra bourgogner för vettiga pengar”. Och mitt svar är generellt sett ”nej, bara en liten del av bourgognevinerna har blivit för dyra och det fortfarande är faktiskt ganska enkelt att fortfarande hitta fynd”.
Vill du veta hur man gör? Det enkla svaret är gå bortom de mest välkända byarna och till och med börja botanisera bland den stora volymen av viner i instegsnivån régionale, där man bland annat hittar vintyperna Bourgogne Blanc och Crémant de Bourgogne. Totalt sett finns det 23 sådana ursprung i Bourgogne och eftersom kategorin utgör 51 procent av allt vin i Bourgogne finns det gott om viner att leta bland. Är man särskilt klok tar man sig ner till Mâconnais i södra Bourgogne, som i snitt är den billigaste regionen. Här hittar man 27 byar med sammanlagt 1 768 hektar stor vingårdsareal som trots sina specifika ursprung är klassade som régionale. Just i den här kategorin hittar man mängder med fyndviner!
Byn Verzé ligger mellan två andra kända byar, Igé i norra och La Roche-Vineuse i söder, inte särskilt långt från de mest berömda appellationerna i södra Mâconnais. Såsom de flesta byar här är vinodlingen liten, totalt 60 hektar som till 53 hektar är planterat med Chardonnay och sju hektar med Gamay som används till lite rött vin och ännu mindre rosévin, om ens något. Vinodlingen kan spåras åtminstone 500 år tillbaka i tiden, men första gången vinet omnämns som utmärkt (eller faktiskt mer precist ”inte särskilt dåligt”) var år 1670 och sedan dess har Verzé fått ett allt bättre rykte för sina viner. I modern tid gjorde man ett försök i mitten av 1960-talet att samordna de små vinproducenterna att börja buteljera vinerna själva, inte sälja dem genom kooperativet eller till större négociants. Det gav successivt resultat och snart stod Verzé på stadiga egna ben.
Vinodlingarna ligger huvudsakligen på något västligt exponerade sluttningar på 280 till 410 meters höjd, men det finns också en kort brant sluttning intill som reser sig från 270 till 345 meters höjd. Jordarna är 140–170 miljoner år gamla kalkstensjordar med inslag av mjukare kalkstenslera och det är i de små fickorna med järnoxid som odlarna har valt att plantera Gamay.
Nicolas Maillet är en liten men ändå betydelsefull domän med säte i byn. Man har 7.00 hektar stora vingårdar som till 5.77 hektar är planterade med Chardonnay och resten ganska jämnt fördelat mellan Aligoté (0.60 hektar), Pinot Noir och Gamay. I fyra generationen har familjen Maillet drivit vinodlingen och gjort vin, men 1928 lät man traktens kooperativ buteljera och sälja familjens viner. Det var ungefär så som det såg ut på den tiden. Först 1999 började man återigen göra allt vin själv och sälja det under eget namn och sedan dess har kvaliteten blivit allt bättre. Idag hör man till traktens allra bästa firmor. Odlingen är sedan 2008 certifierad som ekologisk och man arbetar till viss del också med biodynamiska metoder.
Det här vinet görs såklart med Chardonnay och druvorna kommer från 45 år gamla vingårdslotter. Manuell skörd och naturlig jäsning i ståltankar med totalt nio månader lagring. Så ser receptet ut. I glaset hittar i ett i alla avseenden underbart klassiskt och mineraliskt strukturerat vin med en utsökt fruktighet som drar åt citronskal, ljusa persikor och gråpäron. Drick vinet vid cirka 10–12 grader i ett typiskt rundat bourgogneglas och servera det till precis exakt samma typ av mat som till de flera gånger högre prissatta vinerna från byarna uppe i Côte de Beaune. Det här vinet känns som en självklarhet att köpa på sig av och njuta av under de kommande fem till sju åren.
Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se