Vecka 01

2016 Merlot Garda

Zenato, 149 kr, (nr. 33224), Veneto, Italien
100% Merlot

Med 60 års historia är Zenato en välkänd vinproducent i Veneto. Firman grundades av Carla och Sergio Zenato som började göra viner från både Lugano och Valpolicella. Sergio hade initialt ett särskilt stort intresse för de lokala druvsorterna och de klassiska vinerna. Ett av hans tidigast mest uppmärksammade viner var det vita aromatiska Trebbiano di Lugana, men med tiden skulle firmans berömmelse mest handla om de klassiska vinerna från Valpolicella, de vanliga versionerna såväl som de prisvinnande Amarone della Valpolicella i mer modern tid också mellantinget Ripassa Valpolicella Ripasso Superiore. Idag har man 95 hektar stora vingårdar i regionen men produktionen är så mycket mer omfattande än så, bland annat gör man utmärkta viner från sin egendom Podere Prospero i Bolgheri i kustlandet av Toscana.
Det här vinet görs faktiskt uteslutande av Merlot som kommer från firmans allra första vinegendom, den omkring 60 hektar stora Santa Christina i San Benedetto di Lugana vid Luganosjöns södra strand. Framställningen är så klassisk den kan bli, jäsning i ståltank med regelbunden remontage (överpumpning av skalkrosset) följt av malolaktisk jäsning och lagring i mestadels äldre franska ekfat.
Färgen är djupt purpurröd och lovar gott om intensitet och koncentration och det är precis vad som levereras i doften. Mörk frukt, blåbär och plommon, en nyans av vaniljsötma och mocka från ekfaten och en elegans och till och med komplexitet som sällas tillskrivs Merlot i den här måttliga prisklassen. Smaken är medelfyllig, rikt fruktig och mjukt texturerad med fina och kännbara med ändå lena tanniner, en syra som bidrar till fräschör och ligger nära den man hittar i merlotvinerna från Bordeaux – och det finns faktiskt rätt många parametrar i smaken som känns väldigt bordeauxlika. Gott är det och elegant balanserat och det känns som detta unga vin redan nu är perfekt drickmoget. Därmed inte sagt att det måste drickas nu, vill man spara det ytterligare tre till fem år blir det också bra. Servera vinet vid cirka 18 grader för störst finess och till precis samma typ av mat som till klassiska bordeauxviner.
Merlot är förvisso ingen typisk eller historiskt sett viktig italiensk druvsort men den har tillsammans med Cabernet Sauvignon faktiskt odlats på olika håll i Italien sedan slutet av 1800-talet. Inte minst fick den fotfäste i de italienska jordarna efter att man började plantera om vingårdarna efter vinlusens framfart. Till en början var det främst i något svalare regioner som Trentino, Friuli och Alto Adige samt här i Veneto som Merlot vann popularitet hos odlarna. Från 1990-talet är det dock Toscana med ett flertal exceptionella och idag högt prisade merlotviner som Masseto från Tenuta dell’Ornellaia, Messorio från Le Macchiole, Vigna l’Apparita från Castello di Ama och Redigaffi från Tua Rita som har satt italiensk Merlot på världskartan. Sedan 1990 har arealen av Merlot i Italien minskat från ungefär 37 600 hektar till drygt 25 600 hektar idag (att jämföra med 74 550 hektar i Bordeaux) och majoriteten av druvorna går till blandningar. Dock finns görs det en stor mängd fina merlotvinet runt om i landet och det här från Zenato är ett utmärkt sådant, och fyndmässigt prissatt dessutom.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se