Vecka 18

2016 Pícaro del Aguila Viñas Viejas

Dominio del Aguila, 299 kr, (nr. 90036), Ribera del Duero, Spanien
95% Tempranillo plus Bobal, Garnacha, Blanca del País och Albillo

Ska man dra ett genomsnitt av vinerna i Ribera del Duero är det ett par saker som utmärker dem. Dels är fruktigheten mörk och tät, dels är tanninstrukturen markerad och i vissa fall även något rustik, dels är tonen av ekfat ofta ganska uttalad. Inget av detta definierar det här vinet. Nog för att frukten är intensiv och till stor den upplevs som mörk med toner av nästan blåsvarta körsbär, men det finns ljusare och mer eleganta nyanser av frukt också. Någon vanilj- eller dillton från ekfaten står inte att finna, heller ingen kryddighet eller några tanniner från ekfaten, här är det en ytterst fin balans mellan frukt och lagring som råder. En annan sak som gör det här vinet något mer säreget är den stora fräschören, både avseende en slags kalkig mineralitet och den fina syran. Sammantaget är det ett väldigt välbalanserat och elegant vin som är lika gott att dricka direkt som det kommer att vara under de kommande fem sex åren, till att börja med.

I de flesta fall idag görs vinerna i Ribera del Duero av Tempranillo, eller Tinto Fino eller Tinta País som merparten av vinodlarna kallar druvsorter för här. De som blandar i andra druvsorter väljer oftast Cabernet Sauvignon och Merlot, sådär 10–20 procent eller så, men går man tillbaka i tiden innan Ribera del Duero fick status som DO (år 1982) och än mer långt tidigare än så, kunde man hitta ett flertal druvsorter här. Garnacha var en av dem, trots att de högt belägna vingårdarna faktiskt är för svala för den soldyrkande Garnacha, och den centralspanska gröna sorten Albillo var en annan. I det här vinet hittar man lite av de båda.

Jorge Monzón studerade vinodling i Bordeaux och Bourgogne och arbetade också två årgångar på Domaine de la Romanée-Conti där han än mer förstod innebörden av terroir och ekologisk odling. Väl tillbaka i Spanien arbetade han under många år för bland andra Bodegas Vega Sicilia i Ribera del Duero innan han tillsammans med Isabel Rodero grundade sin egen firma i byn La Aguilera för nio år sedan. Idag har de 30 hektar av ekologiskt skötta vingårdar som är mycket gamla, sånär som på fem hektar som beskrivs som ”unga”. Med unga stockar menar man här under 50 år gamla – vilket i de flesta vingårdar i världen skulle beskrivas som gamla stockar.

En intressant detalj med de gamla vingårdarna är att de inte helt är planterade med Tempranillo, som annars är den totalt dominerande druvsorten i Ribera del Duero. Precis som i många andra gamla vingårdar finns här många druvsorter, däribland de blå Garnacha och Bobal, den grårosa Tempranillo Rosada och den gröna Albillo. Framställningen är verkligen traditionell och återhållsam, man jäser druvklasarna hela med sin stjälkar, använder den naturliga jästen, jäser långsamt och trampar regelbundet ner skalkrosset. Just det här vinet är en så kallad clarete (ett lite lättare rött vin) som lagras i äldre franska ekfat under 15 månader. Och enligt samma metoder som andra mer naturligt orienterade vinmakare följer låter man buteljera vinet utan att klara och filtrera det. Det blir sällan mer än omkring 2 500 flaskor årligen av den här tappningen. Det finns färre än 100 flaskor kvar av det på Systembolaget!

Det här vinet dricks utmärkt redan idag, det behöver egentligen inte luftas och det kan med fördel serveras vid cirka 18 grader. Tack vare den lena strukturen är det ett vin om passar väldigt bra till mycket.

Importör i Sverige är Terroir Vin, www.terroir.se