Vecka 42

2016 Rainbow’s End Cabernet Franc

Rainbow’s End Wine Estate, 169 kr, (nr. 79743), Banghoek, Stellenbosch, Sydafrika
100% Cabernet Franc

Det här är kul, jag har länge väntat på att trendpendeln ska peka åt Cabernet Franc, en av de druvsorter som kan ge några av de mest eleganta röda vinerna i världen. Den kanske inte har kommit än, men varje gång jag hittar ett vin som i alla avseenden speglar druvsortens fina doftregister och fräschör, blir jag glad.
I det här vinet hittar jag en fin vinbärsfruktighet i något syrlig stil, en skolboksmässig frodig gräsighet som bäddas in på ett läckert sätt av frukten, dessutom noteras den där fint aromatiska tonen av ceder som är så unik för den här druvan och vinstilen. Doften är omedelbar direkt ur flaskan, men den utvecklas också med tiden vinet får luftas i glaset. Smaken är medelfyllig med drag åt det lite lättare, en fin fräschör lyfter vinet och tanninerna är förhållandevis lena – och ska man möjligen leta efter något att gnälla (väldigt lite) på är det en liten rustik och besk nyans precis i slutet av smaken.
Den detaljen kan man dock strunta i, ett litet inslag av något fett eller krämigt och ett stänk sälta i maten kommer effektivt att trolla bort detta, sedan är det en fruktighet och fräsch lenhet kvar. Servera det till medelkraftiga rätter som mest, gärna fågel- och kötträtter som har ett visst inslag av klorofyll (gröna grönsaker och färska örter) för att spegla vinet eleganta gräsiga nyanser.

Vinet kommer från den 23 hektar lilla Rainbow’s End Wine Estate, som ligger i Banghoek Valley i Stellenbosch. Deras vingårdar ligger på sluttningar som reser sig från 350 till 540 meters höjd och åtnjuter därför en viss svalka. Det passar Cabernet Franc, som odlas på cirka 420 meter höjd, alldeles utmärkt.

Importör är Tryffelsvinet, www.tryffelsvinet.se