Vecka 39

2016 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

Domaine Gustave Lorentz, 319 kr, (nr. 93963), Alsace, Frankrike
100% Riesling

När Alsace började klassificera sina vinmarker i en mer noggrann form och introducerade kategorin grand cru år 1975 var det bara vingården Schlossberg i byn Kientzheim som fick den statusen. I den andra vändan 1983 upphöjdes 23 vingårdar till grand cru och vingården Altenberg i byn Bergheim var en av dessa. Inte så märkligt egentligen, den här vingården var omtalad redan på 1100-talet för sina fina viner. Den ligger på en tydligt sydligt exponerad sluttning ovanför byn och den reser sig från 220 till 320 meters höjd. Jorden är överlag mycket mager och stenig med inslag av kalksten och fossilrik märgel som daterar sig tillbaka till mitten av Juraperioden. Det är framför allt Riesling som odlas här, men ett par odlare gör också fina viner med Gewurztraminer och Pinot Gris härifrån.
Sedan 1983 har ytterligare ett antal vingårdar uppgraderats 1992 och 2007 och idag finns det 51 grand crus i Alsace. Totalt täcker de 1 822.60 hektar av den i Alsace totala vingårdsarealen om 15 621 hektar, vilket egentligen är väl mycket (11.66 procent av total areal, jämfört med 1.6 procent i Bourgogne) och det finns såklart en stor kvalitetsskillnad mellan både vingårdslägen och producenter. En sak är dock tydlig, Altenberg de Bergheim hör helt klart till de allra bästa av dessa grand crus.

Gustave Lorentz är en anrik producent, grundad 1836 och idag ledd i sjunde generation av Georges Lorentz. Även om man vilar på gedigna traditioner är man i allra högsta grad en nutida producent. I vinkällaren arbetar man med moderna pneumatiska pressar och ståltankar för kallsedimentering av musten innan jäsning samt jäsning och lagring av vinerna. För tolv år sedan började man konvertera sina 33 hektar stora vingårdar till ekologiska och 2012 kunde man certifiera sig enligt normerna för Ecocert.

Altenberg de Bergheim är en av firmans viktigaste vingårdar. Här har man 12.00 hektar, således drygt en tredjedel av denna fina grand cru, och stockarna i genomsnitt 35 år gamla med de äldsta strax över 50 år gamla. Familjen Lorentz hör till de odlare som också har lite Gewurztraminer och Pinot Gris i den här vingården. Man har ytterligare 1.75 hektar i grand cru Kanzelberg, resten av vingårdsarealen är klassificerad som generisk Alsace.
Årgång 2016 var till en början lite besvärlig med torra jordar till följd av den torra och varma sommaren 2015. Knoppningen förlöpte utan bekymmer och frost, men under blomningen i mitten av juni var det svalt och det ledde till en långsam blomning och något fördröjd fruktsättning. I juli regnade det lite samtidigt som det var varmt. Tack och lov skulle vädret bli torrare och svalare och från mitten av augusti blev vädret soligt och torrt. Slutet på säsongen var perfekt och skörden kunde bärgas i utmärkt väder med druvor av högsta kvalitet och utan skador eller sjukdomar.
Efter en skonsam pressning och kallsedimentering av musten för klarning under ett dygn har jäsningen ägt rum i ståltankar. Efter en kort tids lagring buteljerades vinet efter en försiktig filtrering. Alkoholhalten landade på 13.04 procent och syran på 7.2 gram per liter med en balanserade restsötma 4.65 gram per liter.
Det finns helt klart en fördel i filosofin hos Gustave Lorentz som man skulle önska att fler producenter följde – att lagra sina finaste viner några år i vineriet innan man släpper dem. Det märks tydligt i det här vinet som fortfarande är ungt men efter några år ändå har börjat öppna upp sig och bjuda på en större doft och finare balans. Rieslingdruvans tydliga fräschör och något blommiga och gulfruktiga toner finns här precis som en lätt jordrökig nyans, men det finns också en avrundning i smaken som gör att syran känns väldigt behaglig. Det är ett vin att njuta av redan idag, men det kommer också att hålla i troligen minst tio år till i en bra vinkällare. Tack vare den avrundade mjuka fruktsötman kan vinet med fördel serveras till umamirik mat som skaldjur och raw food i stil med sashimi och sushi. Det är också passande till de flesta typer av ostar, men helst inte alltför smakrika blåmögelostar.

Importör i Sverige är Altia Sweden, www.folkofolk.se