Vecka 33

2016 Saint-Aubin Vieilles Vignes

Roux Père & fils, 259 kr, (nr. 5569), Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

En vanlig uppfattning är att vinerna från Bourgogne är dyra och att det inte är så lätt att hitta bra bourgogner på Systembolaget. Till viss del är det sant. Efterfrågan på vita och röda bourgogner av klass från framför allt Côte de Beaune och Côte de Nuits är betydligt större än tillgången. Kombinationen av ett flertal volymmässigt sett små årgångar under 2010-talet och ett ökat intresse för vit bourgogne med många nya marknader i framför allt Asien har gjort att en stor mängd viner har hamnat där och att priserna har skjutit i höjden. Det man då kan göra är att leta efter bourgogner från andra ursprung än de mest kända, antingen från regionerna Mâconnais, Côte Chalonnaise och Grand Auxerrois, eller från byar i Côte de Beaune och Côte de Nuits som ännu inte har nått den status och efterfrågan som exempelvis Meursault, Puligny-Montrachet eller Chassagne-Montrachet har gjort. Saint-Aubin är definitivt en av dessa byar, dessutom en by som idag gör viner på i stort sett samma kvalitetsnivå som de tre nämnda.

Direkt när man slår upp vinet i glaset noterar man en fin kraft och den kalkstensnyans som är typisk för bra viner från Bourgogne. Jämfört med hur vinet blir efter fem minuter i glaset är det dock till en början en aning blygt, men det växer i intensitet och bredd och visar snart upp en utsökt fruktighet av vita persikor och citronskal, dessutom en försiktig blommighet – och mer av kalkstensjorden som nästan antar en slags rökig nyans. I likhet med vinerna från Meursault finner man här också en liten smörighet som tillsammans med den med luftning växande fetman i doft och smak gör att vinet kan serveras till rätter av medelfyllig och till och med fyllig kraft. Stekt och grillad fisk, halstrade skaldjur, klassiska smör- och vitvinssåser, hollandaise och liknande liksom lättare ljusa kötträtter med grädd- och veloutésåser blir också fina följeslagare. Dessutom passar vinet utmärkt till ostar, gärna vitmögel- och hårdostar.

Roux Père et fils är en familjefirma i byn Saint-Aubin, grundad 1960 av Marcel Roux vars familj hade odlat vin här i byn sedan 1885. Idag har man drygt 70 hektar egna vinmarker, fördelade över 123 vingårdslotter i framför allt Saint-Aubin och Santenay och till mindre del i de närliggande byarna, men också längre norrut i Côte de Nuits.
Det här vinet är firmans instegsvin från byn Saint-Aubin, där man gör ett tiotal olika viner från enskilda vingårdar, de flesta av dem med statusen premier cru. Man har valt ut delar av sina vingårdar här med gamla stockar och vinifierat musten i ekfat som till 25 procent var nya, därefter lagrats vinet i faten under tolv månader. Och resultatet? Ja, ett riktigt bra exempel på en vit bourgogne från en förstklassig men ännu inte toppklassad by och en utmärkt producent som gång efter annan har visat att de producerar viner av hög kvalitet. Köp vinet och drick det nu och de kommande sju åtta åren.

Vill du läsa mer på djupet om byn Saint-Aubin och dess viner, hittar du en omfattande artikel under fliken ”Vinregioner” här på Vinlegender.

 

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se