Vecka 09

2016 Saumur Brézé Clos de la Rue

Domaine Arnaud Lambert, 360 kr, (nr. köps via näthandel, se nedan), Loire, Frankrike
100% Chenin Blanc

Viner av Chenin Blanc kan som unga ibland vara något neutrala, personifierade av den druvtypiskt höga syran och en fin citrusblommig fruktighet. Först med viss ålder börjar mer feta och komplexa nyanser träda fram och då blir vinerna betydligt mer intressanta och goda. Med det här vinet är det annorlunda, det levererar redan nu vid tre och ett halvt års ålder en fin och till och med komplex karaktär. Den förväntade citronsskalsfetman finns här precis som nyansen av försiktigt rostad bittermandel, en fin jordig känsla tränger igenom den något gulfärgade men svala frukten och det hela ramas in av en mild och diskret nötig ton av ekfaten. Och så smaken, som är närmast identiskt med de förväntningar man får genom doften, fint medelfyllig och något fet med en inbjudande citronfruktighet, en finstämd mineralitet och den höga syran som är en av druvsortens tydligaste signum. Om det är gott som det är direkt ur flaskan, är det ännu godare efter omkring 30 minuter i karaff och då känns vinet ännu mer sammansatt och friskt. Är man inte inprovad på Chenin Blanc, kan jag utan svårigheter förstå att man blint skulle gissa på vit bordeaux. Samman typ av doft och kropp, samma känsla av frukt, blommighet och syra finns där, precis som den väl integrerade tonen av ekfat. Det är väl främst mandeltonen och mineraliteten som placerar vinet just i Loire och hos druvsorten Chenin Blanc snarare än i Bordeaux.

Vinet kommer från appellationen Saumur som ligger centralt i Loiredalen mellan städerna Tours i öst och Angers i väst. Här odlas vin på ungefär 1 850 hektar av vilket cirka 45 procent är vitt. Chenin Blanc är enligt regelverket huvuddruvan, men man får blanda i upp mot 20 procent Sauvignon Blanc och Chardonnay om man vill. Det gör dock inte Arnaud Lambert, mannen bakom det här vinet. Istället följer han strikt historien och traditionen här i det kalkstenshaltiga vingårdsläget Brézé, som redan vid mitten av 1600-talet var omtalat för sitt utsökta vin av Chenin. Och tidigare än så hade Château de Brézé gjort sig känt för sitt sent skördade söta vin av Chenin Blanc som var ett par hundra år tidigare sågs som ett av Frankrikes finaste viner.
Det var Yves Lambert som 1996 lade grunden till den här lilla domänen och 2005 fick han sällskap av sonen Arnaud. När de 2009 fick möjlighet att köpa vingårdsmarken från Château de Brézé kunde de såklart inte motstå erbjudandet. De har sedan dess konverterat hela sin 25 hektar stora areal till ekologisk, något man är ganska ensam om just här. Eftersom de är väldigt målmedvetna och detaljfokuserade har de valt att buteljera ett par av sina åtta vingårdslotter separat. Den 2.00 hektar stora Clos de la Rue är en av dem. Tack vare gamla stockar, planterade i två omgångar 1965 och 1990, har vinet fått en fint djup som ytterligare har förstärkts av den utmärkta årgången och jäsning och lagring i ekfat, som till en tredjedel var nya.

Den här typen av vin kan lika väl drickas nu som om tio år och troligen längre fram än så, och det är en vinstil som vinner på en stunds luftning. Bäst kommer det till sin rätt om maträtten är medelkraftig som mest, stekt fisk eller halstrade skaldjur blir utmärkta råvaror som rättens huvudattraktion. Till det gärna tillbehör med en fin syra av vitt vin och citron som möter upp vinets friskhet, en klassisk vitvinssås, beurre blanc eller hollandaise blir perfekt och smaksätts maten med citronzest och citronsaft blir doftmötet också perfekt.
Gör ett slag i saken, beställ några flaskor av det här vinet och komplettera gärna med några andra vita eller röda viner från den här fina producenten. Gillar man klassiskt eleganta viner kommer man hitta gott om viner hos Pompette, som är en liten och väldigt seriös vinhandel med beställning online och trygg leverans hem till dörren. Personerna bakom Pompette är väldigt duktiga sommelierer, det märks helt klart på deras vinlista.

Importör i Sverige är Pompette, www.pompette.se