Okej, det kanske mer är ett vårligt och somrigt vin än ett för mörkaste november – men jag kan inte låta bli att älska det här vinet, därför väljer jag det som ett uppfriskande fläkt i höstmörkret.
Kloster Eberbach är en märkvärdig producent, en verkligt historisk och en absolut underbar sådan. Klostret bär på en hisnade historia i vinets mångtusenåriga värld, grundat redan 1136 av munken Sankt Bernhard från klostret Clairvaux i Bourgogne. Han och de tolv munkar som anlände med honom tillhörde cistercienserorden och med sig hade de sticklingar av vin från det burgundiska klostret. De insåg nämligen att förutsättningarna att odla vin var ytterst goda i de steniga jordarna på sluttningarna ovanför floden Rhen och de kunde snart konstatera att deras antaganden vara riktiga. Därmed skulle tillgången på vin till mässorna vara säkrad. Munkarna förde såklart med sig Pinot Noir från sina vingårdar i Bourgogne, och därmed blev Kloster Eberbach tidiga att odla den nobla druvan. Än idag är deras pinotviner utmärkta.
Men det är Riesling som står för deras prakt och mängd i volym sett, över 160 av deras egna 200 hektar är planterade med Riesling. Av dessa är den 33 hektar stora vingården Steinberg en knapp kilometer nedanför klostret den bästa och mest berömda. Den planterades av munkarna redan 1170 och omgärdas av en tre meter hög stenmur (som renoverades i början av 2000-talet för tre miljoner euros!). Muren är inte bara ett mäktigt landmärke, utan skyddar också vinrankorna från kalla vindar. Det bidrar till att man år efter år kan göra vin att utsökt renhet och kvalitet härifrån.
På ett föredömligt smart sätt är det här vinet svaljäst i ståltankar i det toppmoderna vineriet och det har verkligen en klingande ren och frisk doft och smak som är skolbokmässigt för druvan. Vita vinbär, citron och än mer lime, gröna äpplen och en fin blommighet och därtill en elegant stenig mineralisk rökighet – så beskriver man doften allra bäst. Och smaken är precis lika intensiv, ändå så fjäderlätt och elegant med en kittlande mineralitet och ljuvligt frisk syra. Värt att notera är att vinet är absolut torrt, således inget att välja till den typ av maträtter som bjuder på en mer uttalad sötma, som krabba, ostar med söta marmelader och kompotter och så vidare. Drick det istället till den nykokta hummern med citronmajonnäs, den limefriska thailändska grönsaks- eller skaldjursrätten med kokosmjölk, till den fina surkålsrätten, fisken med klassisk vitvinssås med ett citrusfriskt inslag, till de eleganta och milda men samtidigt syratörstande feta ostarna, till de vitvinskokta musslorna … eller varför inte bara som det är. Det är just trots allt ett riktigt gott och klassiskt vin, till ett synnerligen försiktigt pris!
Importör är Provinum, http://www.provinum.se/