Vecka 04

2016 Tobía Blanco Fermentado en Barrica

Bodegas Tobía, 99 kr, (nr. 2756), Rioja, Spainen
70% Viura, 12% Tempranillo Blanco, 10% Maturana Blanco, 8% Malvasia

I syfte att lyfta intresset för det vita vinerna i Rioja godkändes 2006 sex nya druvsorter, bland annat Chardonnay, Sauvignon Blanc och Verdejo. Även om ingen av dessa får dominera vinet i volym eller karaktär, kändes det som en felaktig utveckling för Rioja. Även om det vita vinet idag bara står för sex procent av den totala produktionen i Rioja, finns det ett flertal viner av exceptionell kvalitet. Gemensamt för dessa är att de görs av de klassiska druvorna Viura och Malvasia, främst.

Det här vinet är ytterst intressant, det görs helt klart av lokala druvor och en av dem är den ytterst sällsynta gröna mutationen av Tempranillo, en sort som upptäcktes i slutet av 1980-talet som enstaka rankor bland de blå druvorna. Idag täcker druvan bara ett par hektar och det finns bara ett par druvrena viner av den.
Vinet provades blint i en bourgognekupa, men det var inte glasets design som faktiskt fick tankarna att smyga iväg till Bourgogne – det var stilen på vinet. Doften är försiktig med en lite större mineralisk spänst än frukt, som drar åt gula äpplen och citrus och även en viss blommighet på det sätt som eleganta generiska vita bourgogner gör. Intressant nog är ekfatskaraktären ganska försiktig, den träder dock fram en liten aning vid högre temperatur men är hela tiden väl integrerad.
Med lite mer luft växte det fram ett djup, vilket visar att det är klokt att antingen dekantera det eller servera det i glas med stor kupa, men vinet är ändå att betrakta som ett mer lättsamt och friskt vin. Syran är framträdande, ändå fint balanserad i den luft tilltagande fruktfetman. Något stort vin är det absolut inte, men det är välgjort och gott – och dessutom vansinnigt måttligt i priset sett till karaktärsmässigt leverans.

Bodegas Tobía är en ung firma, grundad 2004 av Oscar Tobía och Ana Castelló, och ambitionerna är höga. Bland annat har man en noggrann kontroll över ekfaten, man använder sig enbart av det självavrunna vinet, inte pressvinet, och man filtrerar aldrig sina viner. Firman har en bred portfölj av vitt, rosé och rött och gör bland annat flera druvsortsspecifika viner, en modern vit rioja av nästan lika delar Viura, Sauvignon Blanc och Chardonnay samt ett innovativt rosévin som är jäst i ekfat.

Servera vinet som ett trevligt sällskapsvin, gärna vid cirka 10–12 grader, till mildare fiskrätter som gärna kan vara ugnsbakade eller pocherad med milda men syrafriska såser, till ostron eller vitvinskokta musslor, till sallader och lättare vegetariska rätter med citrusfrisk smak och mycket klorofyll, eller till vitmögeloster. Det är inget vin att spara, det här dricks ungt och friskt.

Importör i Sverige är Tomp Beer Wine & Spirits, www.tomp.se