Vecka 28

2016 Vintage Brut

Palmer & Co, 469 kr, (nr. 7867), Champagne, Frankrike
56% Chardonnay och 44% Pinot Noir

Det finns gott om fördomar mot kooperativ i vinvärlden och en gång i tiden fanns det nog fog för de flesta av dem. Samtidigt är det viktigt att ständigt vara öppen för nya intryck och inte låta sig fångas i hur den kanske var en gång i tiden. Det är nämligen inte bara vi själva som utvecklas i kunskap och smakuppfattning och det är heller inte bara hantverkarna till små familjefirmor som finslipar på detaljer i sina vingårdar och i vinerierna. Precis samma utveckling sker överallt i världen och även hos de stora producenterna och hos kooperativen.
Palmer & Co grundades som ett kooperativ av sju vinodlare år 1947. Tiden var den rätta, i det efter andra världskriget sargade Europa var det svårt att livnära sig på vinodling och att dessutom behöva ge sig på att sälja sina viner var en närmast omöjlig uppgift. Det var här som kooperativen kom att spela en avgörande roll i att vinodlingen inte bara överlevde utan också utvecklades. Det ursprungliga namnet på kooperativet var lite mer storslaget, Producteurs des Grand Crus de Champagne, vilket ändå var rätt passande med tanke på att deras vingårdar till stor del lågt just i byar klassificerade som grand cru och deras säte vara i Avize, en av de allra bästa byarna för Chardonnay i Champagne. Med tiden växte kooperativet med flera vinodlare och betydligt större areal och 1967 ändrades namnet till Producteurs de Grands Terroirs de la Champagne. Man är dock känd som Palmer & Co efter varumärket på deras champagner. Idag har kooperativet omkring 320 medlemmar som tillsammans äger över 400 hektar vingårdar, fortfarande till stor del i byar som klassificeras som grand cru.
Satsningen har genom åren varit enorm med köp av tre intilliggande egendomar så att man idag har stora källargallerier under jord. Dessutom har man gjort stora kvalitetslyftande tekniska investeringar och utveckling av vingårdsarbetet.

Den här champagnen görs med 56 procent Chardonnay och 44 procent Pinot Noir från firmans vingårdar i Montagne de Reims (och där enbart i byar klassificerade som premier cru och grand cru) samt Côte des Bar och Côte de Sézanne i distriktets södra del. Vinifieringen har skett vid låg temperatur i ståltankar för renhet och precision och efter den malolaktiska jäsningen har blandning och buteljering skett, därefter den andra jäsningen och lagring på jästfällningen i fyra år, vilket är ett år längre än vad regelverket kräver men också visar på den extra ambition man har här.
Doft- och smakmässigt är det en champagne som både fungerar fint som aperitif och till maten, särskilt eftersom här finns en uppfriskande syra och en generöst matchande fruktighet där både gula äpplen och frisk citrusfrukt och citronzest möter varandra. Mitt i fruktkroppen lyfts en elegant kritig jordighet fram vilket tillför en viss finess. Smaken är frisk snarare än stramt syradriven och den här inbjudande fruktig och på så sätt charmerande och lovande till maträtter med umamisötma (till exempel skaldjur naturell), men den är torr med en dosage som ligger precis under sju gram per liter. Svalt serverad vid åtta till tio grader är att föredra och går champagnen till mat väljer man ett typiskt vitvinsglas så att lite mer av champagnens volym kan uppskattas. Skaldjur, som sagt, och fiskrätter med klassiska vitvins- och smörsåser är utmärkta sällskap, liksom eleganta vitmögelostar som Brie, Chaource och Delice de Bourgogne.

Provinum, www.provinum.se