Av de 44 byar med status som egen appellation i den idag 30 052 hektar vinregionen Bourgogne ligger 29 i delsdistrikten Côte de Beaune och Côte de Nuits. Utöver Chablis är det just i dessa två deldistrikt som alla välkända byappellationer, villages, ligger. Det är också här som de högst prissatta vinerna i Bourgogne finns och det har oundvikligt lett till att den allmänna uppfattningen är att bourgogneviner är dyra. Så behöver det verkligen inte vara – med vägvisning åt annat håll än de mest berömda byarna och lite extra kunskap på det kan man fortfarande göra väldigt många fynd i Bourgogne.
I en lång dalgång med nästan rak östvästlig riktning bakom Meursault ligger tre appellationer som helt klart har hamnat i skuggan. En av dessa är Auxey-Duresses, en by som fick status som villages redan 1937 och som idag har en vingårdsareal på strax över 169 hektar. Det placerar Auxey-Duresses bland de sex minsta byarna i Côte de Beaune och Côte de Nuits och det förklarar såklart att byn har haft svårt att göra sig hörd. En annan faktor som spelar in och bidrar till anonymiteten är att man inte har några grand crus. Däremot har man nio premier crus om totalt 31.76 hektar. Till skillnad från de flesta byar i Bourgogne som till största del har sina vingårdar i östligt läge, ligger vingårdarna i Auxey-Duresses på två sluttningar på vardera sida om byn och landsvägen där den ena sluttningen har en nästan direkt sydlig exponering och den andra främst nordlig. Auxey-Duresses är framför allt en rödvinsby med elegant rödbärigt parfymerade och finstämda viner med silkig textur och lena tanniner. Chardonnay odlas på bara 13.80 hektar och är såklart något av en kuriositet i byn, men stilmässigt i linje med andra vita viner i Côte de Beaune om än i lite lättare stil.
I glaset bjuder det här vinet på en klassisk elegans med en något solmogen men ändå sval fruktighet som drar åt citronskal och gul stenfrukt. Man noterar också en fin kombination av den rökiga nyansen från kalkstensjordarna och till mindre del ekfaten. Liksom all vit bourgogne vinner vinet djup och intensitet med luftning och servering vid cirka tolv grader snarare än svalare. Smaken är knappt medelfyllig och märkt av kalkig mineralitet och frisk syra, men också smaken breddas till viss fetma och ökad känsla av gulfrukt.
Vinets kropp och läckra frukt förklaras främst av att druvorna har vuxit på södersluttningen, men också på stockarnas ålder, de är drygt 45 år gamla. Druvorna har pressats långsamt och musten har sedan sedimenterats för att avlägsna de grövsta fruktkött- och skalpartiklarna innan den har dragits över till 500 liter stora ekfat för naturlig jäsning. Tack vare att bara 15 procent av faten var nya har ekfatstonerna inte fått särskilt stort utrymme.
Visst är det skillnad i framför allt kropp, struktur och komplexitet jämfört med de bästa vita bourgognerna, men skillnaden i pris är betydligt större. Med sitt måttliga pris är det här ett absolut fyndmässigt vin som bjuder på precis allt man kan önska av vit bourgogne. Drick vinet ungt, inom fyra år från idag, och slå gärna upp det i karaff en kort stund innan servering. Maten bör bara densamma till annan vit bourgogne, från ostron naturell, vitvinskokta musslor och klassiska rätter av fisk med vitvinssås eller smörsås till ljusa kycklingrätter och milda komjölkostar.
Vincent Girardin är en utomordentligt bra négociant, en typ av vinfirma som helt eller delvis köper druvor eller viner och slutför produktion och lagring. Man har idag 26.00 hektar egna vingårdar i Côte de Beaune och är särskilt stark i Meursault. Alla dessa vingårdar sköts biodynamiskt, men man har ingen avsikt att certifieras sig. I tillägg till detta köper druvor motsvarande 50.00 hektar av odlare som man har nära samarbete med. Dessa vingårdar är antingen ekologiska eller skötta enligt idén lutte raisonnée, en närmast ekologisk skötsel där man har möjlighet att använda lite bekämpningsmedel om nöden absolut kräver det.
Sammanlagt skördar man druvor i 120 vingårdslotter och man gör nästan varje år 65 viner, drygt 40 vita och resten röda. Bara i Meursault gör man 15 viner, fyra premier crus och elva villages som till stor del är vingårdsspecifika.
Vill du läsa mer om Vincent Girardin hittar du en djupare artikel här på Vinlegender om firman och dess viner. Skriv in ”Girardin” i sökrutan så kommer du rätt.
Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se