Vecka 51

2017 Bandol

Domaine de la Bégude, 395 kr, (nr. 53028), Bandol, Procence, Frankrike
90% Mourvèdre och 10% Grenache

En gång i tiden beskrevs vinerna från Bandol som kraftfulla och rustika med en markerad tanninstruktur som gjorde att man framför allt såg dem som lagringsviner. Mellan fem och tio års lagring gjorde underverk och hade gjort vinet mjukare och mer elegant. Att dricka ett bara fyra år gammalt vin från Bandol och njuta fullt ut av det var knappast något man gjorde. Men årgång 2017 från Domaine de la Bégude är faktiskt drickfärdig även om den har en kännbar men ändå rätt finstilt tanninstruktur.
Vidare rustik är vinet heller inte i doften, istället är det en medelstor och mer elegant fruktig doft med en fin kombination av mörkare bär och yppigt röda nyanser som formar vinet. En liten kryddighet kan noteras, ganska typiskt för druvsorten Mourvèdre, men ingen ekfatskaraktär. Smaken är också åt det lite lättare och mer finstämda hållet till och har heller inget med dåtidens bandolviner att göra. Ungt och spänstigt är vinet, fint avrundat av frukten och försiktigt men ändå trevligt kryddigt och det är rätt lättgillat – och än mer elegant och framför allt komplext kommer doft och smak att bli med fem till sju års lagring.

Bandol är inte bara den mest kända appellationen i regionen Provence, det är också den som anses vara den allra bästa. Mest känt ursprung i Provence är för den breda massan annars Côtes de Provence, som är en säker källa till eleganta roséviner med karaktäristisk blek färg och lätt kropp. Rosévin är intressant nog också den allra viktigaste vintypen i den 1 125 hektar stora (kanske snarare lilla) appellationen Bandol, vilket i sig är något märkligt eftersom det är de röda vinerna som har gett Bandol som utmärkta rykte. Ett normalår står rosévinet för hela 64 procent av allt vin här i Bandol, medan de röda bara utgör 31 procent av produktionen. Enligt regelverket ska det rosa såväl som det röda vinet bestå av minst 50 procent Mourvèdre, vilket förklarar vinernas mörka frukt och markerade tanninstruktur, De återstående fem procenten är vitt vin gjorda med druvsorterna Clairette, Bourboulenc och lite Ugni Blanc och lite Rolle, en lokal synonym för Vermentino.
Själva orten Bandol etablerades redan 1596 och kom tidigt att bli erkänt för det vackra kustnära landskapet och de viner som odlade här. Idag finns det 268 producenter i trakten, de allra flesta små, och Domaine de la Bégude är en av dem. Trots att familjen Tari som har grundat egendomen har odlat vin i sju generationer, var det först på 1990-talet som Guillaume Tari flyttade från Margaux i Bordeaux till Bandol för att bli vinodlare. Årgång 1996 blev den första på hans Domaine de la Bégude.
Idag har man omkring 30 hektar stora vingårdar fördelat över 55 små vingårdlotter som ligger ganska avsides andra vingårdar på ungefär 400–420 meters höjd på sluttningarna av Mont Sainte Beaume. Allt sedan Guillaume kom hit har odlingen skötts ekologiskt och han förklarar att det är nödvändigt för kvalitetens skull, dessutom att det underlättar att man inte har grannar som använder sig av syntetiska bekämpningsmedel. Domänen har varit ekologiskt certifierad sedan 2006.

Produktionen omfattar bland annat två vita viner, gjorda med samma cuvée av druvor (cirka 80 procent Clairette och resten Ugni Blanc och Rolle), med Cuvée Louis som det mer klassiska och Cuvée Amphore som den amforajästa och lagrade versionen.
Såklart gör man också en rosé, ett djupare fruktigt vin som upplevs mer seriöst och framför allt rikare än vad majoriteten av rosévinerna i Provence är. Det här är egentligen ett bättre vin än dessa till den klassiska fisk- och skaldjursrätten bouillabaisse.

Veckans vin, 2017 Bandol, är en cuvée av 90 procent Mourvèdre och tio procent Grenache som har mognat under 18 månader i en kombination av 600 liters ekfat och foudres om 3 000 och 4 000 liter.
Domaine de la Bégude gör också ett lite lättare amforajäst rött vin, samt mellan 4 000 och 5 000 flaskor av den mer exklusiva tappningen Bandol La Brulade.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se