Vecka 21

2017 Barbera d’Alba

Pio Cesare, 229 kr, (nr. 82318), Piemonte, Italien
100% Barbera

Inget distrikt i världen verkar vara så trendriktig att dricka vin från just nu som Piemonte. Dock verkar det vara så att det är Barolo och Barbaresco som är det mest rätta – vilket är synd med tanke på att de bara står för tre procent av vinproduktionen i Piemonte, en stor region med 17 appellationer av status DOCG och 42 med DOC. Hela 89 procent av regionens viner är av appellationskvalitet, något som får ses som spektakulärt och definitivt positionerar Piemonte som landets finaste vinregion.
Nebbiolo täcker omkring tio procent av distriktets totala vingårdsareal om ungefär 46 000 hektar, men Barbera är med 31 procent av arealen (14 260 hektar) faktiskt den mest planterade sorten. Moscato är nummer två med 22 procent och Dolcetto nummer tre med 13 procent.

Totalt sett hittar man Barbera på omkring 18 000 hektar i Italien, vilket gör den till landets tionde mest planterade druvsort (Sangiovese är den största med 55 100 hektar). Tittar man närmare på statistiken blir man lite förvånad – under 2000-talet har arealen av Barbera minskat med 38 procent trots att kvaliteten på vinerna har utvecklats enormt och är bättre än någonsin. Idag är vinerna av Barbera sällan snipiga och sura, bättre kloner och odlingsteknik, något senare skörd med högre mognad och rikare frukt samt en betydligt bättre extraktionsteknik för finare tanninstruktur ligger bakom den positiva utvecklingen. Därmed torde det vara solklart att man i större grad borde sikta på Barbera än på Barbaresco och Barolo.

Året 2017 får sägas vara ett problematiskt år i Piemonte – för vinodlarna i all fall. På grund av väderleken skulle skördevolymerna reduceras med i snitt 20 procent, vilket förvisso kan ses på en ytterst besvärande faktor. Ser man det ur en annan vinkel betyder det att vinerna fick en lite större koncentration och det är något som Barbera i största allmänhet tjänar på och det här vinet i synnerhet har vunnit ett par lager av doft och smak på.
Här bjuds en för druvsorten typiskt körsbärsfruktig och fint syrafrisk doft och smak, men det är både årgångstypiskt koncentrerade och modernt Barberafokuserat välgjort med finlemmade tanniner och en utmärkt balans mellan frukten och syran. Det finns också en liten bläckig nyans i doften som jag gillar. Smaken är medelfyllig, läckert körsbärsfruktig och len med en god syra som ger vinet fräschör. Det vinner fräschör och finess på att serveras en aning svalt, cirka 16–17 grader, och det är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra att drickas som det är som till ostar och charkuterier, till stekta fiskrätter, till pasta och pizza i största allmänhet och till inte alltför smakrika fågel- och kötträtter. Strävheten behöver man inte oroa sig över, den är finlemmad och mycket väl integrerad i vinets övriga komponenter.

Pio Cesare är en omkring 70 hektar stor familjefirma med säte i Alba som under ledning av Pio Boffa har utvecklat i en mycket fin kvalitetsriktning nu på 2000-talet. Idag bjuder hans viner på lite större intensitet och finare kropp och vinlistan innehåller utöver det här trevliga vinet också ett antal vita, röda och söta viner som är värda att köpa.
Det här vinet är gjort uteslutande av Barbera från flera vingårdslägen i Serralunga d’Alba, bland annat den utmärkta vingården Ornato i Barolo. Vinet är jäst i ståltankar med omkring tre veckors skalkontakt och sedan lagras i större botti och franska små ekfat under ett år.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se