Vecka 42

2017 Chardonnay by Farr

By Farr, 449 kr, (nr. 96065), Geelong, Victoria, Australien
100% Chardonnay

Ingen druvsort och vinstil i Australien har under 2000-talet gjort sådana imponerande framsteg som Chardonnay. Numera är vinerna ofta gjorda i en lättare och friskare stil som kan påminna om vinerna från Bourgogne om än med en något soligare frukt. Utvecklingen och kvalitetsrevolutionen syns över hela Australien, men det är i svala områden som Adelaide Hills, Tasmanien och i de södra delarna av Victoria som resultaten är allra mest imponerande. Med det här vinet tar vi oss till området Geelong som ligger söder om Melbourne med tydlig klimatinfluens från det kalla havet och med bara 250–300 millimeter nederbörd om året. I modern tid har man delat in Geelong i tre underområden; Surf Coast (vilket vittnar om en annan intressant aspekt på området), Moorabool Valley och Bellarine Peninsula. Här finns numera omkring 300 hektar vinmark och de viktigaste druvorna är Pinot Noir följt av Chardonnay, Sauvignon Blanc och till viss del Shiraz.

Det här vinet kostar betydligt mer än jag normalt sett har som prisläge för Veckans Vin, men när det nu finns en del flaskor kvar och vinet är så otroligt välgjort och gott kunde jag inte låta bli att välja det. Ibland måste man ju skämma bort sig och de sina och då får det kosta lite mer.
Doften är medelstor och med lite luft växande, man noterar en fint nötig ton av ekfaten men också en solmogen men mer sval än rik frukt som på ett utmärkt sätt får faten att smälta in i fruktkroppen. Balansen mellan kraft och elegans är föredömlig. Kroppen är medelfyllig, frukten solmogen men verkligen inte sötaktig, här är det friskhet och elegans som gäller. Producenten By Farr har i allra högsta grad lyckats hitta en balans som både den som söker med typiskt generös doft och smak och den som söker stram finess kan enas om. By Farr är en utomordentligt bra firma som jag idag rankar till de bästa i den burgundiska genren i hela Australien. Det är troligen mest kända för sina fina viner av Pinot Noir, men deras produktion innehåller mer än så. Vill du läsa mer om By Farr söker de efter intervjun med Nick Farr under fliken ”Vinmakare” här på Vinlegender.

Druvorna till det här vinet kommer från en 1.20 hektar liten vingård som planterades 1994 med Dijonkloner och kloner från Penfolds på en lite varmare nordöstligt exponerad sluttning på cirka 120 meters höjd, vilket är ganska högt här i Geelong. Jorden består av kalksten med ett litet inslag av järnoxid. Årgången räknas som bra, något svalare och senare än vanligt, men med hög genomgående kvalitet på druvorna och liten eller ingen påverkan av sjukdomar under säsongen. Framställningen följer klassiskt burgundiskt mönster med naturlig jäsning i 228 liter stora franska ekfat som till 35 procent var nya, full malolaktisk jäsning och lagring på jästfällningen under elva månader.
Drick vinet nu, gärna luftat 15–20 minuter i karaff innan servering, och temperera det till cirka tolv grader. Vill man spara vinet, kan man göra det i omkring fem år från idag. Stekt eller ugnsbakad fisk med klassisk vitvinssås eller hollandaisesås är en fin följeslagare, liksom lättare ljusa rätter av kyckling och kalv.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se