Vecka 25

2017 Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon, 269 kr, (nr. 6267), Rhône, Frankrike
65% Grenache, 20% Mourvèdre och 15% Syrah

Xavier Vignon är en hängiven och duktig vinmakare. Det är nu 20 år sedan han i liten skala började tillverka vin i sitt garage av druvor han fick som ersättning för ett par konsultuppdrag till några av sina otaliga vingårdskunder i södra Rhône. Mot sin vetskap skickade hans vänner några av vinerna till den viktiga vinguiden Guide Hachette och vinerna överöstes med beröm. Det ledde till att han 2002 grundade firman Xavier Vins med intentionen att producera viner i större skala – och även det blev såklart framgångsrikt.
Fortfarande idag äger Xavier inga vingårdar, men vad gör det när han har utmärkta kontakter med flera hundra vingårdsägare som han har samarbeten med. Dessa samarbeten gör att han varje år kan köpa druvor av fantastisk kvalitet, inte bara i Châteauneuf-du-Pape som är hans viktigaste fäste, utan också i grannappellationerna Gigondas, Rasteau, Beaumes-de-Venise och även ett stort antal vingårdar i södra Rhône med status Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.
Châteauneuf-du-Pape är den mest kända appellationen i södra Rhônedalen. Här odlar omkring 320 odlare vin på en 3 128 hektar stor vingårdsareal som är planterad med 14 godkända sorter där Grenache med drygt 70 procent av arealen är den överlägset viktigaste druvsorten. Syrah och Mourvèdre är också betydelsefulla, till mindre del även Cinsault, Counoise, Muscardin, Vaccarèse och den försvinnande sällsynta Terret Noir. Och de gröna sorterna såklart, med Grenache Blanc, Clairette och Roussanne i ledningen. Bara sju procent av vinet i den här appellationen är vitt, men de gröna sorterna får blandas i det röda vinet och görs så också av flera av de drygt 200 producenter som buteljerar vin här.
I den här årgången har Xavier byggt vinet med två tredjedelar Grenache från gamla vingårdslotter (mycket med upp emot 90 år gamla stockar), vilket är en ganska normal andel av Grenache. Därtill har Mourvèdre från omkring 75 år gamla stockar och lite Syrah från yngre stockar lagts till för mörkare färg och större struktur. De mindre odlade blå druvsorterna och de gröna som hör till den vanliga recepturen i södra Rhône används faktiskt inte. Urvalet av druvor från hela 78 olika vingårdslotter och åldern på stockarna är rätt imponerande. De tre druvsorterna vinifieras separat och med den mer ömtåliga Grenache har enbart mognat i tankar medan de stramare och mörkare sorterna Mourvèdre och Syrah har fått sin uppfostran under ett år i små ekfat som till en tredjedel var nya.

Den här årgången är lite lättare i stilen än föregående, men trots att man hade bekymmer med blomningen för Grenache det här året har man fått till en något större andel Grenache (detta tack vare alla kontakter som Xavier Vignon har) än i många andra årgångar och dessutom fångat druvsortens skönt rödfruktiga och kryddiga personlighet. Både mörka och röda körsbär samt kokta hallon med en liten känsla av salvia, lakrits och torkade sydfranska örtkryddor noteras i den medelstora men inte mäktiga doften. Smaken är soligt fruktig och mogen med medelfyllig kropp, fina och väl integrerade tanniner och en syra som är typiskt måttlig. Det är fullt drickmoget redan nu och bör helst serveras vid cirka 16–17 grader för att lyfta fräschören och dämpa lite av den alkoholvärme som noteras i slutet av smaken. För den som söker mer mognadsnyanser i sitt vin räcker det gott och väl med fem års ytterligare lagring och totalt har vinet en lagringskapacitet på cirka tio år.
Importör i Sverige är Bibendum, www.folkofolk.se