Vi börjar med det uppenbara, årgång 2017 som har gett underbart fruktiga och charmerande viner med vacker färg och superläcker frukt och friskhet. Röd bourgogne ska locka och förföra med både doft och smak, bjuda på en parfymerad fruktighet som i det här fallet drar år sötsyrliga röda körsbär, tranbär och röda vinbär, men också en sval känsla och en slags kalkig mineralitet. En smak som är någonstans kring lätt till medelfyllig och silkig till texturen stämmer också in på det här vinet precis som den sammetslena strävheten. På alla punkter en skolboksmässig och läcker röd bourgogne som har ytterligare en fin fördel – priset. Förvisso ett par tjugor över de cirka 300 kronor jag har satt som ett slags riktpris för Veckans Vin, men fortfarande ett väldigt attraktivt pris för en väldigt god röd bourgogne som levererar precis det man kan önska.
En alldeles för vanlig uppfattning är att bourgogneviner är dyra. Visst har priserna på bra vit och röd bourgogne skjutit i höjden de senaste drygt tio åren, det finns otaliga exempel på premier crus och grand crus som har tre- och till och med fyrdubblats i pris sedan 2010 och en många av dem kan vara förskräckligt högt prissatta. Så är det faktiskt i alla distrikt världen över. En annan uppfattning om Bourgogne är att det är ett svårbegripligt distrikt med otroligt många namn på byar, vingårdar och vinfirmor och att det därför är svårt att hitta rätt. Det leder tyvärr till att folk i största allmänhet väljer de mest kända byarna, de mest kända vingårdarna och de mest kända producenterna. Och det är tyvärr just där man finner de högsta priserna. Är man istället smart och lär sig lite mer om Bourgogne och dess fem regioner, 23 generiska appellationer och 44 klassificerade byar och väljer och vrakar bland det mer okända kommer man med stor sannolikhet att hitta mängder med bra bourgognevin till vettiga priser.
Côtes de Nuits-Villages är ett sådant ganska okänt generiskt ursprung som omfattar fyra byar utan status som egen appellation i regionen Côte de Nuits, samt vingårdar i Fixin (som också har status som egen villages) i den norra delen av distriktet. Totalt rör det sig bara om ungefär 168 hektar stora vingårdar som ingår i den här appellationen och av det är 159.25 hektar planterat med Pinot Noir. Vinets tilläggsnamn Les Combes är lite mer taget ut luften, den här cuvéen kommer från ett par små vingårdslotter i de tre byar i regionens södra del; Prémeaux-Prissey, Comblanchien och Corgoloin. Framställningen är klassisk med jäsning i små öppna tankar och därefter lagring i 228 liters som till 20 procent var nya under totalt 14 månader.
Även om man skulle kunna lagra det här vinet i åtminstone tio år till är det en stil på bourgogne som nästan är som godast nu när den är ung. Servera vinet vid svala 16 grader för allra störst finess och fräschör och välj ett typisk rundat bourgogneglas för att låta de ljuvligt bäriga och fruktiga aromerna blomma ut i full prakt. Helt klart vinner vinet finess och lite extra djup när det får luftas, men det går lika bra att servera vinet direkt ur flaskan och stillsamt njuta av hur fint det utvecklas i glaset.
Det finns idag omkring 3 950 buteljerande vinfirmor i Bourgogne för de flesta vindrickare är säkert en bra bit över 3 500 av dem helt okända. Men tro nu inte att de därmed är mindre bra producenter. Ska man lyfta fram den allra största kvalitetsförändringen i Bourgogne under de senaste 30–40 åren är det just att större négociantfirmor och hundratals små familjefirmor har utvecklats fantastisk och idag gör vin av magnifik kvalitet. Négociantfirman Edouard Delauney är förvisso ung, återskapad 2017 sedan Laurent Delauney köpte tillbaka den anrika familjefirman som hade flerhundraårig historia som vinhandlare. Det här är faktiskt firmans första årgång – och vilken underbar smakstart för dem!
Importör i Sverige är Sigva, www.sigva.se