Mellan Avignon och Nîmes i södra Rhône ligger Domaine Saint-Etienne, som när man gläntar på dörren visar sig vara ägd av den stora och seriösa producenten M Chapoutier i Tain l’Hermitage sedan 2017. Den 25.00 hektar stora vingårdsarealen fördelas över 16.00 hektar i lägen klassificerade som Côtes du Rhône-Villages och 9.00 hektar i Costières de Nîmes. Man gör idag fem viner, ett vitt och fyra röda, och priserna är synnerligen attraktiva.
Man ska inte förvänta sig alltför mycket av viner i lägre prisklasser, men är de ärligt framställda och typiska sina druvsorter och sitt ursprung är det fullgott. Att det sedan finns lite mer att hämta i vinet får ses som en bonus – och en sådan finns faktiskt här. Trots läget i det varma södra Rhône är det inget kraftpaket vi talar om, här finns en lätthet som verkligen är trevlig. Samtidigt är vinet seriöst strukturerad och kryddigheten (salvia, lakritsrot och violpastill) ger personlighet och mersmak och för det måttliga priset bjuds man på en riktigt attraktiv doft- och smakbalans.
Vinet görs av en sedvanlig komposition av Syrah, Grenache, Mourvèdre och lite Carignan, allt från ekologiskt certifierade vingårdar i kommunen Monfrin där jordarna är består av järnoxidrik kalkstenslera med inslag av sten och kisel. För att fånga en större fräschör i vinet skördas druvorna tidigt om morgonen när det fortfarande är svalt. Det förklarar en hel del av vinets fräschör.
Druvorna avstjälkas fullt och tappas ner i cementtankar för att jäsas med den naturliga jästen och eftersom temperaturen hålls måttlig sträcker sig jäsningen över flera veckor med en total skalkontakt på mellan 35–45 dagar. Man gör en försiktig extraktion med en remontage (överpumpning av skalkrosset) varje dag. På traditionellt sett får vinet sedan mogna i cementtankar på sin fina jästfällning under knappt tio månader. Just sydfranska druvor och cement är ett underbart äktenskap och särskilt i lägre prisklasser lönar det sig extra mycket.
Côtes du Rhône är en väldigt användbar typ av vin. Tack vare solvärmen i frukten passar stilen fint tillsammans med sydfranskt grönsaksbaserade rätter, oavsett det är en god tomatsås eller en klassisk ratatouille som hör till köttet. Ett fint inslag av Medelhavsländernas kryddbod som timjan, rosmarin, lagerblad, salvia, lavendel gör sig verkligen väl som doftgivare, inte minst eftersom man nästan kan skönja en nyans av denna så kallade garrigue i vinets doft. Eftersom det inte är ett direkt kraftigt vin kan man lika väl servera det till grillad fisk med motsvarande tillbehör och doft- och smakbild, men då kan man med fördel servera det vid cirka 17–18 grader istället för mer typiska 18–20 grader. Det är inget vin som behöver luftning, men 15 minuter i karaff kommer heller inte att göra någon skada.
Drick vinet nu och de kommande två åren – det finns inget behov av vidare lagring även om det klaras av ett par år viloläge.
Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se