Vecka 09

2017 Côtes du Rhône Belleruche

M Chapoutier, 109 kr, (nr. 75764), Rhône, Frankrike
Grenache och Syrah

När det kommer till vinrekommendationer brukar man ofta tala om fynd, till och med superfynd när det gäller viner som ger en stor vinupplevelse till ett måttligt pris. Ursprunget Côtes-du-Rhône, för både vita och röda viner, är ett område här man ofta hittar den typen av kvalitet i förhållande till pris, och det här vinet är ett fantastiskt bra exempel på just fyndkänslan.
Av Rhônedalens omkring 69 600 hektar stora vingårdsareal är 30 230 hektar klassificerat som Côtes du Rhône, därtill kan en odlare välja att degradera ett vin till denna instegskategori om exempelvis vinstockarna är för unga och inte ger ett vin med den struktur och koncentration som ett vin i en högre appellation ska förväntas ha. Nästan allt vin som buteljeras som Côtes du Rhône kommer från den varmare södra Rhônedalen och där är det druvsorten Grenache som regerar. Andrahandsdruvor är Mourvèdre, Syrah, Carignan och Cinsault, men det till ett tiotal blå och även gröna sorter som också används.

Michel Chapoutier har sedan han tog över familjefirman i Tain Hermitage för 30 år sedan utvecklat firman, låtit den växa, lyft kvaliteten och skapat en mycket bredare portfölj av förstklassiga viner i alla prislägen. Det här vinet visar tvivelsutan att de kan producera riktigt stiltypiska, kvalitetsdrivna och till och med komplexa viner på instegsprisnivå.

Vinet görs till största del av Grenache, den sort som i stort sett alltid dominerar alla röda Côtes du Rhône, med ett mindre inslag av Syrah samt ett par andra klassiska druvsorter. Druvorna köpts från vingårdar i Vaucluse, Gard, Ardèche och Drôme, fyra områden just i den södra delen av Rhône. Man gör en fullständig avstjälkning för att ge vinet en renare fruktighet och jäses musten i både tankar av cement och stål – någon ekfatskaraktär vill man inte ge vinet, vilket är klokt eftersom ek kan dämpa lite av vinets naturliga fruktsötma och kryddighet.

Doften är solvarm och ganska rik, lite mörkare frukt än i de flesta andra tidiga årgångarna av det här vinet och om vanligt med en fin kryddighet och blommighet. Rent spontant känns vinet något mer koncentrerat än vanligt och det beror på årgången som har gett något lägre skördeuttag. Också smaken är ganska rik, generös och mörk fruktig med en ungdomlig strävhet och en försiktig men trevlig bitter kryddighet, och det är riktigt gott och seriöst och är det vin som dricks lika väl nu (till mat) som det kan sparas i fem sex år. Det här är Rhône i ett nötskal, skolboksmässig och fint balanserad med oväntad fräschör och stadig struktur!

Drick vinet till allehanda rätter av fågel, kött eller vilt, gärna med ett liten inslag av något fett och salt som rundar av den lilla strävheten och bitterheten, och vräk gärna på med vitlök och sydfranska örtkryddor – det speglar väldigt väl vinets personlighet.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywine.se