Vecka 24

2017 Emblem Cabernet Sauvignon

Michael Mondavi Family, 369 kr, (nr. 2694), Napa Valley, Kalifornien, USA
90% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot och 5% Petite Sirah

Är man bekant med Napa Valley och Cabernet Sauvignon ser man direkt att priset initialt känns väldigt attraktivt. Med otaliga superexklusiva och mytomspunna viner med Cabernet Sauvignon från de totalt 18 358 hektar stora vinodlingarna i Napa Valley (9 856 hektar av det är Cabernet Sauvignon) har prislapparna skenat iväg en bra bit över 50 dollar för de billigare, 100–300 dollar för de lite exklusivare och 400–600 dollar och uppåt för de mest eftertraktade. I det sammanhanget känns 369 kronor som ett verkligt fynd, inte minst eftersom vinet i alla avseenden är ursprungstypiskt, välgjort – och riktigt gott.
Färgen i detta busunga vin är mörk och tät med en fortfarande purpurnyanserad ytterkant och doften är drygt medelstor och mättad av solmogna mörka bär som björnbär och svarta vinbär med en läcker nyans av svarta oliver. En lätt sötaktig nyans av ekfaten hittar man också i den rika frukten, men den är långt ifrån den tydliga ekkryddighet som ofta kännetecknar unga kaliforniska cabernetvinet. På pluskontot hittar man också en liten grusig jordighet som ger vinet en mer seriös ursprungskänsla. Smakmässigt är vinet generöst fruktigt med en inbjudande sötma i första kyssen, sedan tar en frisk fruktsyra och en tydlig men ändå fin om än ung tanninstruktur vid och ger vinet en lika seriös smakkänsla. Visst är det gott att dricka vinet redan nu, då helst luftat en stund och serverat i stort bordeauxglas till mat som fångar upp lite av den strama avslutningen och rundar av den, men vin av den här smakbalansen är ämnade för omkring tre till fem år lagring till att börja med. Söker man större nyansrikedom, en lite mer återhållsam fruktighet och något lenare tanniner är det klokt att låta vinet fylla tio år, minst.

Druvorna till det här vinet kommer från familjens 38.00 hektar stora Oso Vineyard som ligger på sluttningarna upp mot Howell Mountain i den östra delen av Napa Valley. Druvorna har skördats för hand och förts till vineriet i små plastlådor, där en noggrann sortering har skett varefter musten har jästs i ståltankar under cirka två veckors tid. Därefter har vinet dragits över till 225 liters franska ekfat, ungefär två tredjedelar nya och resten ett par år gamla, för malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader. En liten mängd av det finare pressvinet har lagts till i slutblandningen och Petit Verdot och Petite Sirah har tillfört lite extra struktur och både mörk fruktighet och blommighet. Det här året gjorde man 73 800 flaskor av vinet, som har 14.5 procent alkohol och en naturlig syra på 5.9 gram per liter.

Efternamnet Mondavi klingar bekant för alla som har ett intresse för vin, men Michael Mondavi är den mindre kända i familjen. Han är son till den legendariska Robert Mondavi och började såklart sin vinkarriär på familjevineriet i Oakville, där han under lång tid var företagets manager. Vid försäljningen 2004 lämnade han och den vinmakande brodern Tim sina positioner på Robert Mondavi Winery för att påbörja nya firmor (Tim Mondavi grundade firman Continuum). Att Michael Mondavi inte har synts och hörts lika mycket betyder inte att han och hans Michael Mondavi Family står i skuggan. Det första egna vinet gjorde han 2008, ett druvrent vin med Cabernet Sauvignon som man kallade M by Michael Mondavi. Idag är produktionen mer omfattande, man har tre egna vingårdar om totalt 44.50 och köper till druvor för flera av vinerna i de olika serier man gör. Michaels son Robert Mondavi Jr är idag firmans vinmakare.
Ska man summera det här vinet i en mening blir det ungefär så här: ”Det här är årets mest självklara fyndköp från Napa Valley – köp ett gäng flaskor, drick en nu och drick sedan en till varannat år framöver”.

Importör i Sverige är Tryffelsvinet, www.tryffelsvinet.se