Vecka 15

2017 Las Pisadas

Bodega La Cardonera / Familia Torres, 189 kr, (nr. 74154), Rioja, Spanien
100% Tempranillo

Om Miguel Torres, hans liv, hans visioner och såklart den gigantiska familjefirman Familia Torres kan man skriva väldigt mycket. Få vinfamiljer i Spanien, knappt ens i världen, har haft ett så fantastiskt stort inflytande i vinets historia. Viner som det prisvinnande Mas La Plana Cabernet Sauvignon i Penedès, det billigare och mer storskaliga Gran Sangre de Toro, det unika Grans Muralles med till stor del traditionella druvsorter och såklart den banbrytande satsningen i Chile år 1979 har placerat namnet i vinvärldens Hall of Fame. Dessutom har man tagit en säker plats i grupperingen Primum Familiae Vini, där flera andra av världens mest historiska familjefirmor återfinns.

Det här vinet är också på sitt sätt lite säreget, utan att vara exklusivt eller dyrbart. Anledningen till det är att vinet är en så kallad vino de municipo, motsvarande villages i Bourgogne. Just den typen av ursprungsbeteckning var tidigare inte tillåten i Rioja, där vinet istället enbart skulle klassificeras som efter lagringens längd som joven, crianza, reserva och gran reserva. Samtidigt som denna nya ursprungsbeteckning skrevs in i vinlagen i Rioja år 2017, lade man också till ett mer specifikt ursprung, viñedo singular, Riojas nya beteckning för vingårdsspecifika viner.
Det här vinet görs uteslutande med Tempranillo, en allt vanligare idé sedan Rioja under slutet av 1990-talet började moderniseras och framför allt gröna druvsorter ströks ur cuvéerna. Druvorna kommer från omkring 25–70 år gamla stockar i tre olika lägen på olika höjd i vingården Cardonera som hör till bodegan med samma namn numera är en del av familjen Torres vinimperium. I Rioja har familjen varit aktiv sedan 2006 och Las Pisadas är det första vinet från just den här egendomen, som idag har 20 hektar stora vingårdar. Bodega La Cardonera ligger utanför Labastida i delområdet Alavesa, det område som generellt sett ger de mest eleganta vinerna.
Vinet har jästs i ståltankar och sedan lagrats under tio månader i 225 liter stora franska ekfat, som till största del var ett till ett par år äldre.

Det är förvisso inget storslaget, komplext eller välstrukturerat vin, men så är det heller inget dyrbart vin. Däremot har det en utomordentligt fin och för druvsorten och ursprunget typisk frukt och en sammetslen struktur – och det är riktigt gott och i allra högsta grad lättgillat. Doften är medelstor och utsökt mörkt bärfruktig (körsbär, björnbär och blåbär) med en viss blommighet och bara en förnimbar känsla av ekfaten. Samma känsla av mjuk och härlig frukt får man i smaken, som är snyggt sammansatt med en len tanninstruktur och fin snarare än pigg syra. Eftersom vinet blommade ut efter bara fem minuter i glaset behövs egentligen ingen dekantering, däremot känns det logiskt att servera vinet i ett glas med stor kupa, helst av bordeauxformat. Omkring 18 grader blir en bra utgångstemperatur.
Tack vare den medelfylliga kroppen och den lena strukturen är det ett mycket användbart till som matchar de allra flesta typer av medelkraftiga fågel-, kött- och vilträtter tillagade i en mer klassisk stil utan alltför mycket kryddiga eller klorofyllgröna inslag. En pepparstek eller motsvarande är dock ett välkommet kryddigt sällskap om man så vill. Något särskilt fokus på tillbehör som rundar av strävheten behövs inte – men visst fungerar det utmärkt med krämiga och feta tillbehör som potatisgratäng, potatispuré med smör i och alla former av gräddsåser och stuvningar. Vill man njuta av vinet till olika typer av medelkraftiga ostar – krämiga eller hårda – är vinet också lämpat till sådana, liksom till charkuterier i största allmänhet.
Rent spontant känns det inte som ett vin att lagra, det är fullt drickmoget nu. Däremot kommer det att kunna hålla väl i tre till som mest fem år från idag.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se