Vecka 11

2017 Les Terrasses

Alvaro Palacios, 319 kr, (nr. 92783), Priorat, Spanien
55% Garnacha, 44% Carinyena och 1% Garnacha Blanca

Att vinerna från det ungefär 19 800 hektar stora området Priorat och dess 2 010 hektar stora vingårdar är särgenga, koncentrerade och betingar höga priser kan lätt förklaras av de lokala förutsättningarna. Dels är klimatet torrt, ett genomsnittligt år faller det 400 till 500 millimeter nederbörd och ett regnigt år upp emot 600 millimeter. Det är 25 procent lägre än i Bordeaux och 70 procent lägre än i Galicien vid Spaniens nordvästkust. Dels är jordarna magra, totalt dominerade av llicorella som är en krossad skifferjord med inslag av mineraliskt micaskiffer. Från de gamla stockarna av framför allt Garnacha (Grenache) och Carinyena (Cariñena i resten av Spanien, Carignan i Frankrike) blir skördeuttagen små, vanligen omkring 20–30 hektoliter per hektar som mest, och därmed får druvorna och vinerna en hög koncentration av doft och smakämnen, och av socker. Det leder till koncentrerade viner med alkoholhalten kring 14.5 procent eller mer.
Alvaro Palacios var en av de första att i modern tid väcka liv i det gammaldags distriktet när han tillsammans med fyra vänner år 1987 bildade Grupo Gratallops för att göra moderna viner från gamla vingårdar i detta då okända distrikt. Fram till och med 1991 gjorde de vinerna tillsammans, men 1992 delade de på sig och började göra viner under separata märken. Alvaro Palacios blev snabbt den mest kända av dem, inte minst tack vare att han lanserade distriktets mest exklusiva vin sedan han hade köpt den 3.40 hektar stora vingården l’Ermita med gamla stockar år 1993. Det är verkligen ett exceptionellt vin som idag betingar priser på cirka 6 500 till 9 000 kronor per flaska beroende på årgång och marknad.

Vinet Les Terrasses kan man i och för sig beskriva som ett andravin till toppvinerna l’Ermita och Finca Dofí, men mer korrekt är det ett vin som till största del görs av druvor som Alvaro Palacios köper från odlare runt om i hela Priorat, men till stor del kring byn Gratallops där han också har sitt vineri. Namnet på vinet är logiskt, så gott som alla viner i Priorat kommer från terrasser som reser sig från 300 upp mot 500 meters höjd i det bergiga och kuperade distriktet. Druvorna avstjälkas helt, krossas försiktigt och musten jäses sedan i en kombination av ståltankar, cementtankar och större ekfat. Tolv månaders lagring i franska ekfat som till ungefär 20 procent är nya följer därpå – och resultatet är väldigt gott.
Färgen är mörk och tät, något som förklaras av att den annars tunnskaliga druvsorten Garnacha här i Priorat alltid får ett tjockare och pigmentrikt skal. Doften bjuder också på mörka toner, både björnbär och blåbär visar upp sig tillsammans med nästan svarta körsbär och det finns också något kryddigt och läckert stenrökigt i den generöst fruktiga doften. Ekfaten är däremot mer försiktiga. Smaken är drygt medelfyllig och koncentrerad av mörk bärfrukt, en svag nyans av sötma möter upp precis som en viss alkoholvärme, men trots det upplevs en elegans och en god fräschör av både syra och mineralitet i smaken. Tanninerna noteras, helt klart, men det är fina och väl integrerade i fruktkroppen.
Drick vinet nu och de kommande tio åren eller så. Serveras det direkt från flaskan behöver det fem till tio minuter i glaset att blomma ut fullt, därför är det klokt att istället slå upp vinet i karaff en kort stund före servering. Vinet gör sig bäst vid cirka 18 grader och det passar riktigt bra till smakrikare rätter av fågel och kött med mörka mustiga såser. Finns de någon slags sötma från rotgrönsaker eller vinbärsgelé till viltköttet gör det inte vinet något, här finns det gott om frukt och att matcha en diskret sötma i maten.

Jag har haft det stora nöjet att de senaste drygt 20 åren resa till Priorat ett flertal tillfällen och jag har alltid fascinerats av distriktet, landskapet och vinerna. Att prislappen är lite högre än i andra distrikt kan jag leva med – och förklara. Och frågan är om inte Les Terrasses alltid är det vin som levererar bäst i förhållandet pris och kvalitet. Ett givet köp med andra ord!

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se