Vecka 05

2017 Orben

Bodegas Artevino, 245 kr, (nr. 74279), Rioja, Spanien
100% Tempranillo

Mörka körsbär, saftiga björnbär, en finstämd blåblommighet med drag åt violpastill, doften av nya fina och nästan vaniljsöta ekfat, känslan av en absolut renhet i vinkällaren och en både modern och ambitiös vinmakning – och allt snygg paketerat i fin balans. Doften är väldigt inbjudande och lovande, man vill ha mer och man vill framför ta en ordentligt klunk.
Rioja kan vara rätt så mycket, från de ultraklassiska syrligt eleganta och fatlagringsdrivna vinerna från Bodegas Lopez de Heredia, Bodegas Faustino och Bodegas Marqués de Murrieta till de mycket mer modernt rika vinerna från exempelvis Artadi, Bodegas Benjamin Romeo och Bodegas Rémirez de Ganuza. Och så precis allt däremellan, det är faktiskt precis det som har gjort Rioja till ett så intressant och mångfacetterat vindistrikt.

Bodegas Artevino hör tveklöst till de moderna och högpresterande firmorna i Rioja. När krögaren Gonzalo Antón grundade firman för 15 år sedan var ambitionen att skapa nutida, förstklassiga och elegant viner för gastronomisk njutning, tydligt präglade av den djupfruktiga och nyanserade druvan Tempranillo och med känsla av de kalkstensmineraliska jordarna i Rioja Alavesa. Och det är precis det han och hans team har lyckats med.
Man har 79.00 hektar vingårdar med utmärkt läge runt Laguardia i den bästa delen av Rioja Alavesa och det är verkligen ett lapptäcke av små lotter, 74 stycken sammanlagt. Från det pusslet gör man två röda viner, Orben från en kombination av alla vingrådslotter och det lite mer exklusiva vinet Malpuesto från en 0.30 hektar liten vingård som planterades på 1920-talet med Tempranillo.
Om de klassiska riojavinerna är mjukt strukturerade tack vare den typiskt längre lagringen i ekfat, är de två vinerna från Artevino mycket mer modernt och seriöst strukturerade och de har båda en ren och yppig frukt, livlig mineralitet och stilfullt torr finish. Det gäller i allra högsta grad också denna ungdom från 2017. Även om tanninerna är tydliga är de solmogna och finpolerade och när vinet serveras till klokt vald mat är just den detaljen som borttrollad, då kan fullt fokus landa i den förföriskt eleganta frukten och nyansrikedomen.
Och maten då? Ja, det är faktiskt densamma som till klassiskt strukturerade men samtidigt fint fruktiga viner från Bordeaux, Bolgheri eller Napa Valley. Medelkraftig som mest för att inte överglänsa vinet, elegant eftersom vinet är elegant och gärna med en fet eller krämig textur och en klädsam sälta för att runda av den unga strävheten. Spontant tänker man nötkött eller lamm eller varför inte griskött (och allra tre är väldigt klassiska för riojaviner) och en fin sälta på köttet hjälper till att slipa av strukturen och med det lyfter man än mer fokus till den alldeles utmärkta frukten.
Jag själv har druckit vinerna från Artevino sedan premiärårgången 2005 och jag har alltid varit förtjust i dem, unga såväl som med ungefär fem till tio års ålder. Det här vinet njuter man av redan idag om man tar till sig råden ovan, dekantera då gärna vinet cirka 20 – 30 minuter före servering, men baserat på vad d tidigare årgångarna smakar idag är det också ett vin som har en utmärkt lagringspotential i minst 15 år eller så.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se