Okej, eftersom den vita sparrisen fortfarande är i säsong kan jag inte låta bli att rekommendera ytterligare ett bra sparrisvin, en torr tysk riesling. Det här vinet är väldigt torrt, det har bara fyra grams restsötma, vilket också innebär att vinet inte är särskilt lämpligt att servera till maträtter som har en viss sötma från skaldjur (havskräftor och krabba är särskilt söta), frukter, såser och vissa grönsaker. Det är heller inte det mest optimala vinet till sushi eftersom riset kan ha en viss sötma. Men det är ett riktigt gott sällskapsvin och ett utmärkt vin till lätta till medelsmakrika fiskrätter med klassiska vitvinssåser med fin vin- eller citrussyra. Idén med att hitta den perfekta kombinationen med det här vinet är att möta upp vinets friska syra med en motsvarande syra i maträtten – och att låta vinets fina syra plöja igenom feta texturer i maträtten för att lätta upp den. Det är precis därför som tysk riesling hittar vägen hem till den fina vita sparrisen och den syrafriska och feta smörsåsen eller hollandaisesåsen.
Med 23 670 hektar är Riesling en av Tysklands viktigaste druvsorter, den står för drygt 23 procent av landets planterade areal. Druvan odlas i alla regioner i Tyskland, men de viktigaste sett till volym är Pfalz, Mosel, Rheingau och Rheinhessen, som det här vinet kommer från.
Riesling förnekar sig aldrig, oavsett vilken stilen är möts man av dess typiska doft-DNA när man lägger näsan i glaset. Det rör sig om en blommighet, en gul stenfrukt, ibland toner av vita vinbär, känslan av den aromatiska oljan från både citron- och limeskal (vilken vissa personer beskriver som ”petroleum” eller ”badboll”) och precis allt det finns här. Eftersom vinet är så torrt har det också fått sin beskärda del av stenkross från jorden och det är såklart också läckert. Kroppen är dock ganska lätt, någon vidare tyngd har smaken inte, men vad gör det när allt det andra är så dansant och elegant. Och det är just lättheten jag gillar så mycket.
Det är snart trehundra år sedan som grunden till Weingut Dreissigacker lades, men på den tiden var vinet bara en liten del av jordbruket. Det var faktiskt först i början av 1900-talet som jordbruket till största del styrdes om till vinodling och från 1991 helt och hållet kom att handla om vin. När Jochen Dreissigacker klev in i familjerörelsen 2001 förde han firman in i en ny tideräkning i och med att han konverterade alla vingårdar till ekologiska. Dessutom förfinade han vinframställningen och numera rankas vinerna mycket högre än tidigare. Idag är vinerna kristallklara, eleganta och helt torra. Precis som den här.
Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se