Vecka 45

2017 Parterre Chardonnay

Fraser Gallop Estate, 189 kr, (nr. 96245), Margaret River, Western Australia, Australien
100% Chardonnay

Det finns viner som är underbart goda att dricka som det är, där man inte ens behöver tänka på maten till, och det finns viner som förvisso också är goda att dricka som sällskapsvin men som kommer att lyfta i mötet med just maten. Det här vinet hör till den senare kategorin – och jag gillar det just därför att det visar två så olika sidor.

Margaret River är ett lite annorlunda vindistrikt i Australien. Läget längst ut, i Western Australia, en bit söder om Perth, ger området ett litet annat klimat än det som majoriteten av landets vinodlingar i South Australia och Victoria har. Här odlas vin på ungefär 5 100 hektar, bara en bråkdel av Australiens idag ungefär 140 000 hektar stora vingård. Det som alltid har slagit mig är att vinerna härifrån aldrig har tyngden och den soliga fruktsötma som kan vara så vanlig i andra delar av Australien. Stilen, oavsett det rör sig om gröna eller blå Bordeauxdruvor, Shiraz eller som här Chardonnay, är alltid byggd av fräschör och en nästan europeisk struktur och känsla.
Det första man möts av när man slår upp vinet kylt till cirka tio grader i den vida glaskupan är en lätt rostad, på gränsen till rökig ekfatston med mild vaniljsötma – det gäller för övrigt också en del viner från Bourgogne. Smaken är också initialt lite stram med en frisk syra och sval både citrus- och gul äppelfruktighet. Men ger man vinet lite tid i glaset, eller ännu hellre en 20–30 minuter i karaff och låter det stiga till cirka 12 grader eller strax däröver, kommer vinets alla komponenter hitta att varandra på ett läckert sätt som man inte såg från början.
Det du också bör göra är att servera vinet till mat, då sätter man den sista detaljen som får vinet än mer läckert. Maten bör vara medelkraftig som mest, utgå från samma typ av mat man väljer till vit bourgogne, fisk och skaldjur eller ljust kött och kyckling som gärna kan vara stekta för att möta upp vinets ekfatskaraktär. Lägg gärna till ljusa såser med en avrundning av smör eller grädde och gärna med en frisk citrussmaksättning för att matcha vinets pigga syra. Drick vinet nu och de kommande tre, fyra åren.

Fraser Gallop Estate ligger bara en dryg halvmil från kusten och det i kombination med det höga läget gör det till en sval vingård. De två dominerande druvorna är Chardonnay (av en klon från Mendoza) och Cabernet Sauvignon, som man har 6.90 hektar vardera av. Egendomen har grundats och drivs av Nigel och Dorothy Gallop. Musten av Chardonnay har man dragit direkt från pressarna till 500 liters franska ekfat, i vilka den har jästs med den naturliga jästen och sedan lagrats under nio månader. Merparten av ekfaten är två år gamla, men en liten del av dem är nya.

Importör är Handpicked Wines, http://www.handpicked.se/