Vecka 08

2017 Pinot Noir Tradition

Weingut Philipp Kuhn, 189 kr, (nr. 74134), Pfalz, Tyskland
100% Pinot Noir

Jag vill nog börja med en uppfattning jag alltid har haft – att jag ytterst sällan har varit imponerad av tyska pinotviner. Detta trots att druvsorten med sina 11 790 hektar är landets tredje största druvsort och att den har en historia som på Kloster Eberbach i Rheingau sträcker sig tillbaka till år 1135. Visst finns det utmärkta pinotviner i Tyskland, från eleganterna i svala lilla Ahr i norr till de lite djupare och mer strukturerade vinerna i Baden som har 5 570 hektar av landets areal för Pinot Noir. Och såklart många viner som ligger mitt emellan dessa.
Direkt det här ganska försiktigt prissatta vinet landar svalt i vinglaset inser man att det här är något helt annat än det genomsnittliga tyska vinet av Pinot Noir. Doften är verkligen fin, friskt rödfruktig med nyanser av mörka vildhallon och syrliga röda körsbär och dessutom finns det en stilfullt jordig mineralisk nyans och en försiktig ton av ekfat. Det hela är snyggt och klassiskt. De läckra frukterna och den stora friskheten går igen i smaken och precis som väntat av Pinot Noir är kroppen som mest medelfyllig och tanninerna sammetslena – och mot slutet av smaken ligger det en fint mineralisk spänst. Stilmässigt är det elegant som ett klassiskt vin från Bourgogne, doft- och texturmässigt som ett silkigare vin från Nya Zeeland, och det är verkligen välgjort, typiskt och gott.
Weingut Philipp Kuhn i byn Laumersheim i Pfalz är ett 25 hektar stort familjegods med anor från 1790-talet som fick ny kraft när den bara 20 år gamla Philipp Kuhn tog över vingårdarna 1992. Genom hårt och noggrant arbete i både vingård och vineri, med ständigt fokus på att utveckla kvaliteten och finslipa på detaljerna i vinerna, har han gjort det här godset till en säker källa av verkligt goda och klassiska viner. Och i alla avseenden får man lov att säga att han har lyckats med sin ambition i det här vinet. På sitt sätt kan man säga att det här vingodset är lite annorlunda med tyska mått mätt, men inte eftersom ungefär hälften av arealen är planterade med blå druvor, utan snarare för att man har en mångfald av gröna och blå druvsorter och däribland Viognier, Gamay, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Till det här vinet kommer druvorna från två vingårdar med både lerhaltiga jordar och för druvans önskemål mer typiska kalkstensjordar. Klassisk framställning med full avstjälkning, några dagars kallurlakning, jäsning med regelbunden pigeage och därefter malolaktisk jäsning och lagring under 16 månader i äldre 228 liter franska ekfat – allt detta har resulterat i det är riktigt goda och stiltypiska vinet.
Det finns inget behov av att lagra vinet även om det såklart kommer att klara sig väl i utveckling under minst fem år framöver. Servera det gärna direkt från flaskan, de finaste röda fruktnyanserna blommar snabbt ut och ger full valuta. Omkring 16 grader är en passande temperatur, glaset ska såklart vara ett typiskt bourgogneglas och maten densamma som till andra eleganta pinotviner – det vill säga medelkraftiga (som mest) rätter av stekt vit fisk, kyckling och ljust kött eller nötkött i mer eleganta anrättningar. Klassisk rödvinssås, ljusa veloutésåser med grädde och tillbehör som stekt svamp, kål och rotsaker på olika sätt blir utmärkta följeslagare.
På en högre nivå med lite större komplexitet finner man Pinot Noir Kirschgarten Grosses Gewächs, jäst med ungefär 20 procent hela druvklasar och lagrat i franska ekfat som till 70 procent var nya.
Hör du till dem som under åren har haft vissa tveksamheter till tyska pinotviner – framför allt utifrån en djupt rotad passion för vinerna från Bourgogne – kan jag varmt rekommendera dig pinotvinerna från Philipp Kuhn. Det bör göra sitt jobb väl för en omvärdering.

Importör i Sverige är Tryffelsvinet, www.tryffelsvinetsvinklubb.se