Vecka 02

2017 Selección de Barricas Estate Blend

Bodega Tapiz, 199 kr, (nr. 91213), Uco Valley, Mendoza, Argentina
40% Malbec, 35% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot, 10% Cabernet Franc och 3% Petit Verdot

För ett par år sedan var Tapiz ett varumärke hos Fincas Patagonicas, numera är Bodega Tapiz en helt egen firma som kan stoltsera med ett trettiotal olika framför allt måttligt prissatta och mer eller mindre druvrena viner av Chardonnay, Torrontés, Sauvignon Blanc, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah och Pinot Noir. Dessutom gör man den cuvée som heter Estate Blend som är en blandning dominerad av Malbec med något mindre inslag av Cabernet Sauvignon och ännu lite mindre andelar Cabernet Franc och Petit Verdot som kommer från olika vingårdslotter i San Pablo Vineyard. Den ligger i distriktet Uco Valley knappt nio mil söder om staden Mendoza och dess ungefär 28 400 hektar stora vingårdar reser sig från 850 till strax över 1 500 meters höjd. Det finns ett par underområden i Uco Valley och av dessa är La Consulta, Vista Flores och Los Chacayes de mest kända.
Klimatet här är likt det i resten av Mendoza, soliga och varma sommardagar men svala nätter som bidrar till att druvorna bevarar full fräschör. Att nederbörden är liten, vanligen omkring 200 till 250 millimeter om året gör att man måste bevattna vingårdarna för att rankorna ska frodas och skördeuttagen inte bli alltför små. Årgång 2017 räknas som excellent och det har gett utmärkta röda viner med mogna tanniner, men det var ett torrt år som gav ovanligt små skördeuttag.
Inte nog med att det här är en bordeauxblend om än lite annorlunda eftersom Malbec är huvuddruva, man har dessutom anlitat den berömda vinmakaren Jean-Claude Berrouet (tidigare flera decennier på Château Petrus i Pomerol, bland annat) som konsult. De olika druvsorterna har jästs separat och sedan blandats efter den i franska ekfat 16 månader lång lagringen.
Malbec har odlats i vingårdarna i Mendoza sedan mitten av 1800-talet, men det var i den kvalitetsmässiga renässansen från mitten av 1990-talet som världen skulle bli varse om kvaliteten hos det argentinska vinet. I denna förändring skulle vinodlingen minska i areal i långsam men jämn takt med att kvaliteten sköt i höjden. Malbec är idag landets mest hyllade och också mest planterade druvsort. Den odlas på 21 200 hektar och passerar därmed sorterna Bonarda (17 200 hektar), Cabernet Sauvignon (16 200 hektar) och Syrah (10 800 hektar) med ganska god marginal. På femte plats kommer en grön druva, den aromatiska Torrontés. Det råder ingen tvekan om att Malbec trivs i Mendoza, där den på hög höjd har hittat en optimal växtplats med en slösande sol och en tunn luft som får druvans tjocka skal att mogna till oväntat finstilta tanniner.
Det är inte bara Malbec som trivs utmärkt här upp i Mendoza – varje komponent i det här vinet drar fördel av den tunna luften, ymniga ljuset och utmärkta klimatet. Frukten är djup och mörk, blåbär och björnbär i modernt fruktig stil dominerar doften och förenar sötma och friskhet, och det finns också en mjukt vaniljsöt och kryddig ton från ekfaten. Smaken är lite mer än medelfyllig och mjuk i texturen och om tanninerna är lena finns det både en liten ekfatsbeska och en mineralisk snärt som ger ryggrad i smaken. Servera vinet i typisk bordeauxkupa vid cirka 18 grader för fräschör och gör som argentinarna – sätt fart på grillen eller stekpannan och ta fram något gott kött!

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se