Vecka 01

2017 Terre del Sommacco

Cantine Settesoli, 249 kr, (nr. 72961), Sicilien, Italien
100% Nero d'Avola

Mandrarossa Storie Ritrovate är en serie viner från Cantine Settesoli som är ett framgångsrikt kooperativ som grundades 1958 i Menfi på västra Sicilien. Med omkring 2 000 vinodlande medlemmar är man ett av Italiens allra största kooperativ och man gör allt från lite lägre kvaliteter till viner med stor personlighet och hög kvalitet. Just det här vinet hör till den senare kategorin, ett småskaligt producerat högklassigt vin gjort med druvsorten Nero d’Avola från två små vingårdar om totalt 1.50 hektar som har magra kalkstensjordar och ligger på cirka 300 meters höjd. Nero d’Avola är en intressant druvsort och den mest planterade på ön Sicilien där den som en av 65 registrerade druvsorter täcker idag cirka 19 300 hektar av öns totala vingårdsareal om ungefär 98 000 hektar. Det är en ökning för den alltmer populära druvsorten med nästan 8 000 hektar sedan år 2000.

Sorten har sin bakgrund här på Sicilien, troligen kring Siracusa där den först omnämndes år 1696 men då lite förvirrande som Calvis, vilket är ett dialektalt ord för Calabrese som betyder ”från Kalabrien”. Det antyder att druvsorten skulle komma från Kalabrien. En annan och mycket mer trolig teori är att namnet skulle vara en omskrivning av Calaulisi som senare kom att skrivas Caia-Avola med betydelsen ”druvan från Avola”, vilket i så fall placerar ursprunget just i Avola på Sicilien.
När Nero d’Avola har genomgått DNA-studier har den visat en hel del skillnader beroende på ursprung på Sicilien och det vittnar troligen om att det genom historien har utvecklats flera olika undervarianter och kloner av Nero d’Avola.
Nero d’Avola är en druvsort som trivs i det soliga och torra klimatet på Sicilien och den mognar i mitten av skördeperioden. Dess naturliga känslighet mot mjöldagg utgör inget problem eftersom det är så pass torrt på Sicilien att man ytterst sällan har den typen av sjukdomar eller andra typer av fuktrelaterade sjukdomar i sina vingårdar. Innan Siciliens vinkultur blev uppskattad på exportmarknaderna för drygt 20 år sedan, var det vanligt att Nero d’Avola i hemlighet såldes till producenter i bland annat Toscana för att blandas med Sangiovese och ge det vinet en mörkare färg, djupare frukt och lite större kraft. Det sker inte längre och istället har Nero d’Avola kommit att uppskattas som en egen sort tack vare sina utmärkta viner från Sicilien. Det här är just ett sådant välgjort och gott vin.

I glaset hittar vi ett ganska mörkt och tätt fruktigt med solmogna toner av mörka körsbär med ett litet inslag av nästan torkade druvor och med en fin kryddighet som hör Medelhavets flora till. Samma härligt solmogna frukt (körsbär och björnbär) finns också i den medelfylliga smaken som bjuder på en fin men inte frisk syrlighet och en ungdomlig och något matkrävande struktur av fina tanniner och en nästan stensalt mineralkänsla. Man kan dricka vinet direkt serverat ur flaskan, men det mår bra av att slås upp på karaff en kort stund innan servering och vinner då lite extra stilpoäng i nyansrikedom.
Tack vare att vinet har fått ett par års ålder är det fullt njutbart redan idag, men med den tydliga strukturen och djupa frukten kan man räkna med att vinet kan lagras och utvecklas väl i minst fem år till. Servering bör ske vid cirka 18–20 grader och gärna i glas med stor kupa av bordeauxmodell. Maten därtill kan vara smakrik, fågel eller kött är primära idéer och då gärna med något tillbehör med fet textur för att fånga upp och runda vinets struktur, alternativt pastarätter (eller liknande) med olivolja, smör eller grädde av samma avrundande anledning.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se