Vecka 08

2017 The Butcher Pinot Noir

Schwarz, 159 kr, (nr. 70521), Seewinkl, Burgenland, Österrike
100% Pinot Noir

Jag brukar säga att startpriset för en Pinot Noir ligger kring 150 kronor som allra lägst, detta eftersom druvan kräver mycket mer arbete än andra sorter och skördeuttagen dessutom måste begränsas för att det ska bli någon ordning och karaktär på vinet. Här är just ett vin i den lägre prisklassen för druvsorten som trots det levererar både smak, stil och druvkaraktär. En god och solmoget saftig hallon- och körsbärsfrukt är det mest uppenbara, den mjuka fruktkroppen och silkeslena tanninstrukturen kommer därefter. Ska man gnälla lite, med betoning på lite, har det här vinet inte riktigt den fräschör och friska syra man ofta förknippar med druvan, men alla pinotviner behöver inte smaka lika och vad gör en lite lägre syra i vinet när det ändå är så lättdrucket gott som det här är?

Österrike är kanske inte landet per se för Pinot Noir, av de idag 45 573 hektar som är planterat med vin står de blå druvorna för 32.7 procent (14 937 hektar) och bara 614 hektar är planterat med Blauburgunder, som är det lokala namnet på Pinot Noir.

Den österrikiska slaktaren Hans Johann Schwarz har på kort tid blivit något av en kändis i vinvärlden. Hans nära kontakter med den smått legendariska sötvinsmakaren Alois Kracher och den i Kalifornien kultförklarade österrikiska vinmakaren Manfred Krankl (Sine Qua Non) har såklart i allra högsta grad bidragit till detta. Den första årgången blev 1999 och intresset för hans viner blev omedelbart stort.
Idag har han 12.50 hektar vingård i området Seewinkl vid sjön Neusiedlersee i Burgenland sydost om Wien, nära den ungerska gränsen. Det är i ungefär det här området och en bit söderöver som mycket av landets finaste röda viner görs. På ett klokt sätt har det här vinet mognat i lika delar foudres (större, äldre ekfat) och små ekfat, också de mestadels äldre, vilket gör att faten står i bakgrunden och mer som en känsla, medan de mjuka och härliga frukten står i första rummet.

Servera gärna vinet något svalt, cirka 16 grader, det lyfter finessen lite och gör vinet mer elegant. Det passar bra till precis samma mat som andra viner av Pinot Noir, således medelkraftiga rätter av allt från stekt fisk och ljust kött eller kyckling till inte alltför bastanta rätter av mörkt kött. Pinot Noir i allmänhet tycker om rotsaker i olika former, än mer passande blir det med rotsakernas subtila sötma till det här vinets fina frukt. Stekta svartrötter, ugnsbakade rödbetor, konfiterade jordärtskockor, stekt rotselleri, friterade rotsaker, puréer av rotsaker, listan kan göras lång hur du tillreder dem. Låt detta bli tillbehör eller bygg en helt vegetarisk rätt av dem.

Drick viner nu och det kommande året, det är då det är som godast!

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se