Vecka 16

2017 Venus ”la Universal”

Venus La Universal / Sara Pérez i René Barbier, 347 kr, (nr. 92845), Montsant, Spanien
50% Carinyena, 40% Syrah och 10% Garnatxa

Det här vinet släpps på Systembolaget den 27 april och då är det läge att springa till de butiker där den kommer att säljas – vinerna från stjärnvinmakaren Sara Pérez är mäkta populära och de brukar kunna sälja slut ganska snabbt.
Sara Pérez har en gedigen bakgrund i vinets värld, dotter till den berömda vinmakaren José Luís Pérez som var en av fem tongivande vinmakare som i mitten av 1980-talet väckte liv i den anrika men förbisedda distriktet Priorat. Efter några års nära samarbete med vinmakare som René Barbier (Clos Mogador), Daphne Glorian (Clos I Terrasses med toppvinet Clos Erasmus) och Alvaro Palacios (som idag är en av Spaniens mest kända vinmakare) grundade José Luís sin egen firma Mas Martinet.
Här började Sara vid 24 års ålder arbeta med sin far 1996 och kom tillsammans med honom att utveckla firmans viner mot allt större finess och komplexitet. Hon har dessutom styrt om fokus till betydligt större andel klassiska spanska druvor (hennes far uppskattade också franska sorter) och introducerat ekologiska metoder från början av 2000-talet.

Tillsammans med sin make René Barbier Jr grundade hon 1999 en helt egen firma, Venus La Universal, i granndistriktet Montsant.
”Men vår egen firma ville vi göra något annat än det vi gjorde i Priorat där vinerna är tyngre och djupare, de är liksom från midjan och nedåt i jorden med stor kraft och mineralitet, så när jag började förstå Montsant insåg jag att vinerna tack vare det lite svalare klimatet fick en lite annorlunda kropp och framför allt parfym, de går liksom från midjan och uppåt”, menar hon.
I Montsant har hon på kort tid utmärkt sig som en av de allra bästa producenterna. Sedan 2007 har deras 4.00 hektar små odlingar varit certifierade som ekologiska och Sara menar på att hon har märkt en stor skillnad mot förr. Inte minst har hon genom att plantera tilläggsgrödor mellan raderna av rankor noterat att jorden bättre behåller fuktigheten och med det också minskar stressen för rankorna och även gör att druvorna inte får lika hög mognad.
Vinet Venus ”la Universal” är en cuvée av cirka 50 procent Carinyena (synonym med franska Carignan, en druva som Sara tror mycket på tack vare struktur och förmåga att bevara syra även i torra och varma klimat), 40 procent Syrah och tio procent Garnatxa (Grenache). Alla druvor kommer från vingården Venus, i vilken Syrah planterades 1998 och Carinyena någon gång på 1930-talet. Vingården ligger på cirka 400 meters höjd och jorden är djup och domineras av kalkstenslera, vilket alltid ger vinet en fräschör och en annan mineralkänsla än vad hennes andra viner Dido får.
De olika druvsorterna vinifieras var för sig i öppna ekjästankar med den naturliga jästen, vid olika temperatur för största aromvinning och med upp emot en månads skalkontakt. Därefter dras vinet över till äldre franska ekfat för naturlig malolaktisk jäsning och lagring i omkring 21 månader. Vinet buteljeras utan klarning eller filtrering.

I glaset finner man ett djupt fruktigt vin med massor av mörka bärfrukter, men precis lika mycket känsla av de steniga jordarna. På ett riktigt intressant sätt är det här varken modernt eller traditionellt, det är precis så som Sara vill ha det – ett vin format av sina druvor och sin plats. Hennes vinmakning står inte ut någonstans. Smaken är medelfyllig och lika intensivt fruktig, lite mjukare än vanligt och med ett par grader mer finpolerade tanniner än i tidigare årgångar. Det känns verkligen att Sara är i en ständig utveckling mot förfining. Det här är en av de godaste unga årgångarna hittills av Venus ”la Universal”.

Drick vinet nu och de kommande fem sex åren för fruktens och charmens skull, det behöver egentligen inte luftas men kommer såklart öppna upp sig lite med en halvtimma i karaff. Efter att ha köpt vinet i många års tid och druckit några årgångar vid ett par års extra ålder, finns det skäl att ge några flaskor några extra års lagring för att vinet ska vinna lite mer komplexitet.

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se