Vecka 25

2017 Vinoque Grenache

De Bortoli Wines, 199 kr, (nr. 77805), Heathcote, Victoria, Australien
100% Grenache

När skörden 2017 var bärgad av Australiens 6 520 odlare och 2 468 registrerade vinerier kunde man räkna vingårdsarealen till 135 133 hektar. Syrah, eller Shiraz som man väljer att kalla druvan här, står för hela 30 procent (39 893 hektar) och är den allra viktigaste sorten. Cabernet Sauvignon och Chardonnay, som odlas på 24 682 respektive 21 442 hektar, är de andra sorterna som kvalat in på topp-tre-listan. Sedan är hoppet långt ner till plats fyra (Merlot, 8 447 hektar) och fem (Sauvignon Blanc, 6 097 hektar) och sedan ytterligare en bit till de andra druvorna. Där nere, bland otaliga andra sorter, hittar man Grenache som idag odlas på cirka 2 050 hektar.

I Australien precis som i södra Frankrike används Grenache främst som blanddruva tillsammans med andra ”sydfranska” druvsorter. I blandningen GSM står G för just Grenache – de andra två är Syrah och Mourvèdre. Inspirationen från Châteauneuf-du-Pape och södra Rhônedalen är tydlig. Däremot är det betydligt mer ovanligt med druvrena viner av Grenache, men här är faktiskt ett sådant. 

Det kommer från Heathcote Ridge Vineyard i den norra och lite varmare delen av distriktet Heathcote i Victoria. Det här distriktet fick status som appellation, Australian Geographical Indication, i augusti 2002 och har idag ett mycket gott anseende. Vingårdarna breder ut sig i ett kuperat landskap på mellan 160 och 380 meters höjd och jordarna domineras av en järnoxidrik kalkstenslera som lokalt kallas cambrian. Det finns idag ett 60-tal vinproducenter här, men flera större vinhus köper druvor av odlarna här.

Här råder ett ganska varmt klimat vilket är precis det som Grenache tycker om. På sedvanligt manér har man hos De Bortoli wines vinifierat druvorna med ungefär 25 procent av stjälkarna kvar, något man främst gör för att tillföra lite mer strävhet och förbättra lagringskapaciteten, men också ge vinet en fin krydda till den solmogna frukten. En annan detalj som är typisk är försiktigheten med lagringen, Grenache är en oxidationskänslig druva och därför hålls lagringen i de franska ekfaten kort, i det här fallet vara åtta månader.
Vinet har en hel del av druvsortens personliga egenskaper, som den saftiga röda frukten, den mjuka syran (den är kanske snarare kopplad till de soliga klimat där Grenache trivs att växa) och de lena tanninerna. Det man däremot inte finner här är de örtkryddiga element som mer är typiska i södra Frankrike, delvis tack vare den sydfranska vegetationen. På så sätt är det här ett lite lättare vin som mer kan jämföras med de grenacheviner man finner på högre höjd i Navarra och Campo de Borja och till viss del även i västra Madrid. Det gör att vinet gärna kan serveras en aning svalare, kring 16 grader. Allra bäst tycker jag att det passar till sommarens grillade måltider, där kyckling, fläskkött och nötkött får sällskap av tillbehör som får vara något sötaktiga (rostade rotsaker, grillad lök och majs, bakade tomater, barbecuesås, glaze av honung på köttet, och liknande) och till och med något kryddheta inslag. Det är inget vin att lagra, drick det i sommar och höst, till nästa år kommer det en ny årgång.

Importör i Sverige är Bornicon & Salming, www.twscolletive.se