Vecka 23

2018 Albia Rosé

Barone Ricasoli, 109 kr, (nr. 2248), Toscana, Italien
80% Sangiovese och 20% Merlot

Det är något lustigt med oss svenskar, så fort solen tittar fram ökar suget efter roséviner dramatiskt. Vi vill sitta ute i friska luften och äta och dricka, vi vill äta lättare och fräschare mat och till det dricka lättare och fräschare viner. Det röda sällskapsvinet ersätts omgående med vitt eller rosa och det dryckesmönstret följer sedan med oss genom hela sommaren och en liten bit inpå hösten. Från att rosévinerna på 1990-talet sågs som direkt undermåliga viner står de idag högt upp på trendlistan och allra trendigast är de riktigt blekt rosafärgade vinerna. Och eftersom Provence är modellen för den stilen tänker jag vara lite motvalls och välja ett precis lika gott vin från annan plats, nämligen älskvärda Toscana.
Färgen på det här vinet är svagt rosa, precis så som den ska vara idag. Det finns något läckert somrigt över doften, som i tyngd ligger någonstans mellan lätt och medelstor. Toner av röda bär och citrus noteras och jag får också en somrig känsla av smultron som har trätts upp på ett grässtrå. Smaken är lika lätt och charmig, lent texturerad och frisk med en utsökt fruktighet som drar åt röda bär, tacksamt helt torr men med en angenämt fruktig eftersmak.
Det är verkligen ett utmärkt aperitifvin och precis lika gott att ha som sällskapsdryck helt utan tilltugg. Vill man njuta något smått och gott till tar man gärna fram lite charkuterier och ostar och givetvis kan man dricka det till lagade maträtter. Lite lättare rätter av både vit och röd fisk passar bra, liksom till kokta eller halstrade skaldjur. Det är en klassisk stil till lättare fisk- och skaldjurssoppor, gärna med inslag av tomat eller saffran, och passar även till sallader och många grönsaksrätter. För bästa smakbalans bör du servera det vid 12 till som mest 14 grader. 

På typiskt Toscanavis är det Sangiovese som dominerar blandningen, men det finns också ett lite mjukare modernt inslag av Merlot här. Efter bara några timmars skalkontakt jäses den vackert blekrosa musten svalt vid 14–16 grader i ståltankar under några veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader. Det buteljeras sedan ungt – och ska också drickas ungt. Innan sommaren är slut ska sista flaskan från den här årgången vara urdrucken.

Bakom det rosa vinet står världens mest historiska vinproducent, Barone Ricasoli, som på ett imponerande sätt noterat år 1141 som sitt grundande. Idag drivs firman i 32:a generation av baron Francesco Ricasoli och han har minsann inte vuxit fast i familjens rötter. Tvärtom ska man räkna firman till innovatörerna och inte minst var man en av de drivande krafterna i studierna om och utvecklingen av kloner av Sangiovese och med det renässansen för Chianti-distriktet. Dessutom har man gjort en hel del annat för att lyfta fram både vinerna och vinframställningen till 2000-talets standard.

Importör i Sverige är Wineworld , www.wineworld.se