Det här är en favorit i repris, ett vin som varje gång jag provar eller dricker det visar att druvan Barbera är förmögen att producera väldigt fina viner till priser som är mycket attraktiva. Att Piemonte dessutom ligger alldeles rätt i tiden som ett av de mest trendriktiga ursprungen gör det hela bara ännu bättre.
Rent allmänt finns det massor av gott i Piemonte, den av Italiens vinregioner som har störst andel viner från ursprung klassificerade som DOC och DOCG. Men allt handlar inte om den alltid så upplyfta och nobla druvan Nebbiolo, som faktiskt bara står för tre procent av allt vin i Piemonte, eller om appellationerna Barolo och Barbaresco. Den betydligt mer planterade druvsorten Barbera har massor av gott att erbjuda.
Jämför man vinerna från Alba och Asti brukar man säga att vinerna från Alba har en lite fylligare kropp och både rikare och mjukare fruktighet medan de från Asti är lite lättare med ljusare frukt och större finess. Men stilen handlar precis lika mycket om firman som sådan som om det geografiska ursprunget. Hos toppfirman Braida är vinerna av Barbera fullkomligt lysande och av helt annan dignitet och kraft än i genomsnitt. Det får sin förklaring när man hastigt kikar i de tidiga kapitlen av historien om vinodlarfamiljen Bologna. Giacomo Bologna hade redan i början av 1980-talet velat lyfta anseendet på den ofta missgynnade druvsorten Barbera, som alltid odlades i sämre lägen än vad Nebbiolo gjorde och sällan fick samma omsorg om vinifiering och lagring som de större och mer exklusiva vinerna. Därför lät han plantera Barbera i bättre vingårdslägen, binda upp och beskära rankorna för lägre skördeuttag och högre druvmognad och dessutom skörda druvorna lite senare än vad hans grannar gjorde. Såklart ansåg de att Giacomo var smått galen, att lägga ner så mycket möda på druvor som skulle ge billiga vardagsviner förstod man sig inte på.
Att han dessutom lagrade sina finaste viner i små fat av fransk ek medförde såklart att han än mer sågs som skvatt galen. Men så lanserades vinerna, djupa av mogen frukt och fylligare i smaken än några andra barberaviner, balanserade i syran med fina tanniner – och hyllade av vinhandlare och vinjournalister. En ny tid för Barbera hade inletts, firman Braida höjdes till skyarna, Giacomo Bologna med kultförklarad och med tiden skulle allt fler vinodlare och vinmakare följa i hans fotspår.
Det här vinet kommer från vingårdsläget Montebruna i Asti. Som vanligt hos familjen Bologna har man skördat druvorna vid hög mognad så att vinet ska vinna djup och kropp och få en något mer balanserad syra. Efter sortering och full avstjälkning av druvklasarna jäses musten i ståltankar och vinet dras sedan över slavonska botti som är 2 000 till 5 500 liter stor för malolaktisk jäsning och lagring.
Helt traditionellt är vinet inte, men det är ett typiskt och mycket lättgillat modernt exempel på hur Barbera kan te sig. Något djupare i frukten än i klassiska versioner, mörkare i frukten, ett finare samspel mellan frukt, kropp, tanniner (som är fina) och syra, som i mer klassiska viner kan vara påfallande hög men i det här vinet utsökt balanserad. Att alkoholhalten har landat på 15.0 procent är förvisso inte helt vanligt, men intressant nog upplevs den ändå balanserad i den rika eftersmaken, även om den tillför en viss värme mot slutet.
Vinet kan njutas till fullo direkt utan vidare lagring, men ett par år äldre flaskor har också visat sig vara riktigt goda och kanske något mer nyanserade och finstilta. Upp till fem sex års källarlagring är därför inte fel. Servera vid ungefär 16–18 grader för att lyfta fram druvans fina fräschör och allra helst i glas med stor rundad kupa (bourgogneglas) för bäst aromutveckling. Maten bör vara medelkraftig och ha en fin syra för att möta upp vinets syra. Det kan röra sig om pastarätter med raguer av med vin långsamt bräserat kött eller andra rätter med fågel eller kött med vinsyrliga såser, men också till stekt eller grillad vit fisk med tillbehör som också har en fin syrlig touch. Såklart fungerar ett vin som det här också till lagrade ostar och goda charkuterier med fin sälta.
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se